Bjelorusija ne vjeruje u karantenu. Život teče sasvim normalno…

18

Bjelorusija je jedna od rijetkih država koja nije donijela odluku o karanteni zbog pandemije covida-19. Također svoj građanima nije napomenula da prakticiraju preporučljivo socijalno distanciranje.

Prema bjeloruskom ministarstvu zdravstva prvi slučaj u toj zemlji zabilježen je 22.veljače. Bio je to iranski student koji je stigao u zemlju prošli tjedan preko Azerbajdžana. Sada već ova zemlja bilježi i smrtne slučajeve, ali to ih očito ne alarmanira. U Bjelorusiji škole, kafići, restorani i svi ostali ugostiteljski objekti i dalje su otvoreni. Javni prijevoz prometuje po uobičajenom rasporedu, a čak se i održavaju utakmice bjeloruskog nogometnog prvenstva!

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku krajem ožujka ove godine izjavio je da će više ljudi umrijeti zbog nezaposlenosti i gladi nego od korona virusa. Poručio je građanima da nastave raditi jer je ekonomija najveći problem. Također je zamolio građane da odlaze u saunu gdje temperature dosežu 60 Celzijevih stupnjeva na kojima virus ne može preživjeti. Pijte i votku nakon toga i nastavite raditi na svojim farmama jer traktor može izliječiti sve, samo su neke od riječi koje je također izišle iz njegovih usta.

Hoće li Bjelorusi skoro doći pameti ili će nastaviti raditi i ne držati se zdravstvenih propisanih pravila bez obzira na sve? Pitanje je sad…

Komentari