Biofizičar i nobelovac Michael Levitt vjeruje da situacija s covidom-19 ide na bolje

71
stetoskop na papiru

Južnoafrički biofizičar, profesor strukturalne biologije na američkom Sveučilištu Stanford i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju Michael Levitt krajem siječnja ove godine ispravno je predvidio kada će se Kina iz najgore faze epidemije izvući puno prije nego što ostali stručnjaci iz zdravstvenih područja predviđali.

Levitt je uočio da je Kina 31. siječnja zabilježila 46 novih smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom covid-19. dok su 42 nova smrtna slučaja zabilježena 30. siječnja. Premda se broj novih smrtnih slučajeva povećao, smanjio se stupanj povećanja. Smanjenje stupnja povećanja broja novih slučajeva jako je važno jer sugerira da se putanja epidemije promijenila.

Znanstvenik jasno govori i kako postoje jasni znakovi usporenog rasta. Primjerice, u Južnoj se Koreji svakog dana ukupnom broju oboljelih dodaju novi slučajevi, no taj broj tijekom posljednjih nekoliko tjedana pao je i drži se ispod 200. To također ukazuje da se širenje zaraze smiruje. Novi primjer je i Iran. Broj novih slučajeva na dnevnoj bazi u Iranu pretprošlog tjedna bio je relativno u stagnaciji, 16. ožujka zabilježeno je 1053 novih slučajeva dok je u nedjelju 22. ožujka zabilježeno 1028 novih slučajeva. To znači da je epidemija u Iranu prešla srednju točku.

Važno je istaknuti i kako u zemljama koje su se oduprle inicijalnom širenju zaraze postoji mogućnost ponovnog vraćanja korona virusa. Kina se trenutno bori s novim slučajevima zaraze jer se njihovi stanovnici u domovinu vraćaju iz zemalja u kojima se virus još uvijek nekontrolirano širi. I druge zemlje sigurno će se susresti s tim problemom.

Prema riječima biofizičara uskoro će stizati vijesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švicarskoj. Nada se i da će se i Španjolska priključiti izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje s korona virusom smiruje.

Nadamo se i mi da situacija s virusom ide na bolje. Kao što pjeva Darko Rundek, ne znamo kad i ne znamo gdje, ići ćemo istom stranom ulice. Mi nismo sami!

Komentari