Biochar – neobični tamni materijal – crna alkemija koja može zaustaviti emisiju ugljika!

59

Već stoljećima zarobljava ugljik u zemlji, pospješuje rast biljaka, osigurava održiv izvor topline i čak može smanjiti emisiju metana iz kravljeg izmeta. Biochar – bio ugljen –  možda i nije rješenje za borbu protiv klimatskih problema, ali sigurno ima brojne kvalitete.

Biochar je oblik drvenog ugljena stvoren posebnim kemijskim postupkom, nije atraktivan za gledati, nalikuje posljedicama dobrog roštilja. Ali među njegovim postignućima su već: grijanje domova u Stockholmu, hranjenje krava u Lincolnshireu i njegovanje stabala u blizini Loch Ness-a.

“Kada pogledate niz blagodati koje ima, to je prilično fenomenalno”, kaže Marc Redmile-Gordon, stariji znanstvenik za tla i klimatske promjene pri Kraljevskom hortikulturnom društvu (RHS). “Ako sutra prestanemo sagorijevati fosilna goriva, i dalje će nam trebati puno vremena za uklanjanje ugljičnog dioksida, a Biochar je trenutno jedan od najučinkovitijih načina na koji to možemo postići.”

Biocharchar je oblik drvenog ugljena koji nastaje kada se organska tvar – primjerice drvo, lišće ili mrtvo bilje – zagrijava na visokim temperaturama s malo ili bez kisika u procesu zvanom piroliza. Uobičajeno sagorijevanje ili raspadanje ovih materijala ispuštalo bi velike količine metana i ugljičnog dioksida u atmosferu. Umjesto toga, stvaranje biochara stoljećima hvata ovaj ugljik u čvrstom obliku; postaje zamka za ugljik koja se može zakopati pod zemljom.

To nije ništa novo – u Stockholmu su već razvili tehnologiju za hvatanje topline stvorene u tom procesu i stavljanju je u upotrebu, tako da je sad fokus na tome kakve će koristi biochar moći donijeti jednom kada bude u zemlji. Iako rezultati variraju ovisno o vrsti korištenog biopchara i tla, Redmile-Gordon kaže da ove stvari mogu “ublažiti stresove koji proizlaze iz klimatskih promjena”.

Biochar je pun žila i kapilara – kanala koji „mogu prenijeti hranjive tvari, zrak, vodu i smjestiti biologiju koja stvara zdrav ekološki sustav tla“, kaže on. To znači da u zamrznutom glinenom tlu može smanjiti i preraspodijeliti sadržaj vode, dok na pjeskovitom tlu zahvaćenom sušom može povećati potencijal zadržavanja vode.

Iako su znanstvena istraživanja utvrdila prednosti biochara u teoriji, izazov je primijeniti ga na pravi način. Jedna od njegovih najočitijih primjena je u sadnji stabala, koja je spremna postati glavna djelatnost u Velikoj Britaniji u narednim godinama. Konzervativci su se obvezali da će zasaditi 30 milijuna stabala godišnje, Liberalni demokrati obećali su 60 milijuna godišnje, dok se u manifestu laburisti zalažu za ambiciozan program sadnje drveća.

“Oni se vrte oko ovih velikih brojeva, ali hoće li oni zapravo razgovarati o stopama preživljavanja?”, Pita James MacPhail, komercijalni direktor tvrtke Carbon Gold, koji prodaje proizvode na bazi biochara za upotrebu u tlu svugdje.

“Ako posadite 1m stabala, super, ali ako 800.000 umre, je li to zaista vrijedilo? Ako samo jednom stvari možete zajamčiti opstanak stabla koje ide u zemlju, možda drveće može spasiti planetu. ”

I drugi projekti postižu napredak u uključivanju bioplina u poljoprivredu. Richard Copley dio je mreže inovativnih farmera i ove je godine dobio sredstva za pokusno hranjenje krava biocharom. Kao poljoprivrednik, Copley je želio korisno iskoristiti otpad od sječe stabala i odmah je primijetio pozitivne učinke biochara na svojim životinjama.

Biochar je alkalan, pa uravnotežuje visoko kiselu prehranu krava. Dokazi pokazuju da je ona korisna za mikrobnu aktivnost – poput stavljanja probiotika u želudac, prema Copleyju. Ispitivanja koja su drugdje pokazala da bi biochar mogao smanjiti emisiju metana, nešto što Copley nada može se kasnije istražiti, kao i ispitivanje materijala na drugim životinjama, poput kokoši i ovaca.

U međuvremenu, Donna Udall, istraživačica sa Sveučilišta Coventry, istražuje je li gnojivo od krava koje se hrane biocharom učinkovitije kao gnojivo od samog biochara. U nekim slučajevima biochar može smanjiti prinos usjeva apsorbiranjem hranjivih sastojaka potrebnih biljkama – biochar kao dio gnoja može biti rješenje.

 

Komentari