Bez posrednika između ugostitelja i radnika! Portal Gastroposao.eu i hrvatski gradovi zajedno rješavaju manjak kvalitetnih sezonaca

Pula, Rovinj, Medulin i Novalja svim će svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire

156

Nakon dobrih rezultata prošlogodišnje pilot suradnje portala www.gastroposao.eu i Grada Pule, kada se tijekom svibnja i lipnja pulskim malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu pomoglo u pronalaženju radne snage, ove su se godine u projekt dodatno uključili u Istri Rovinj i Medulin te Grad Novalja na Pagu.

Lani je pulski gradonačelnik Boris Miletić prvi prepoznao potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu te je donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 posto za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu www.gastroposao.eu.

Ante Dabo, gradonačelnik Novalje
Ante Dabo, gradonačelnik Novalje

Ove su mu se godine u tome pridružili i njegovi kolege, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i načelnik Medulina Goran Buić.

Mario Paliaga, gradonačelnik Rovinja
Mario Paliaga, gradonačelnik Rovinja

Pula, Rovinj, Medulin i Novalja ove će godine tako pred turističku sezonu svim svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire.

Goran Buić, načelnik Medulina
Goran Buić, načelnik Medulina

 

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu www.gastroposao.eu u troškovima sudjeluju sa tek 100 kuna dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave.

Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje. Jedini je uvjet da su korisnici mjera s područja gradova Pule, Rovinja i Novalje te općine Medulin.

Važno je spomenuti da se unutar ovog projekta izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju.

Posloprimci, radnici, ne trebaju pisati molbe za posao i životopise, već jedino trebaju ispuniti pripremljeni upitnik na portalu www.gastroposao.eu koji je prilagođen pravilima struke i pisan jezikom koje kuhari, konobari i ostali djelatnici razumiju.

Poslodavci, ugostitelji uz pomoć portala www.gastroposao.eu dobivaju oglase u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima. Sam poslodavac bit će na portalu pozicioniran kao veliki istaknuti oglašivač u trajanju od 30 dana, što je znatna ušteda za poslodavca.

Gastroposao.eu pružat će svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, promovirat će natječaje kroz društvene mreže i druge medije te proaktivno obavještavati posloprimce putem e-maila ili WhatsApp-a.

Čitava akcija bit će dodatno marketinški popraćena u nacionalnim i regionalnim medijima.

Gradonačelnici Miletić, Paliaga i Dabo te načelnik Buić vjeruju da će ova proaktivna mjera, kojom se ugostiteljima s područja njihovih gradova i općina pruža mogućnost da direktno i bez suvišne papirologije pronađu kvalitetne kuhare, konobare, pomoćno osoblje i ostale potrebne radnike, uroditi plodom, odnosno da će uvelike pomoći rješavanju problema manjka radne snage u turizmu koji je posljednjih godina sve ozbiljniji.

Drže da će se ovom mjerom stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupna kvaliteta gastronomske usluge.  Svoju kulturu inozemnim posjetiteljima najbolje možemo prenijeti kroz rad domaćih radnika a nikakva tehnologija ne može zamijeniti osmijeh zadovoljnog osoblja.

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 178.938 eura.

Portal www.gastroposao.eu jedini je specijalizirani strukovni portal u Hrvatskoj za pomoć u zapošljavanju u ugostiteljstvu.

Projekt vode Gastronomadi, grupacija koja već desetak godina djeluje u sektoru gastronomije s ciljem promicanja hrvatskih proizvoda te podizanja razine ugostiteljstva odnosno hospitality sektora (HoReCa, OPG proizvođači, turizam).

Gastronomadi su se kroz sve ove godine etablirali kao jedna od vodećih organizacija za provedbu projekata i marketinšku prezentaciju proizvoda u ovoj oblasti.

Posebno smo ponosni što smo od samih početaka sudjelovali u brendiranju i pozicioniranju maslinovih ulja Istre, promociji IQ etikete kroz razne promotivne programe te što smo zajedno s AZZRI-jem radili na spašavanju istarskog goveda te organizaciji prodaje i marketinškog nastupa proizvoda od mesa boškarina.

U realnom sektoru uspješno provodimo škole kuhanja za građanstvo, profesionalne edukacije za ugostiteljstvo i turizam te obavljamo konzalting usluge postavljanja i/ili nadogradnje ugostiteljskih objekata i hotela”, poručuju.

 

Komentari