Beč ulaže u moderno stanovanje, svojim građanima sufinaciraju brojne preinake

U sklopu gradske stambene politike dodjeljuju se razne subvencije kojima građani mogu adaptirati svoje domove prema vlastitim potrebama

101

Zahvaljujući sredstvima javne potpore austrijska prijestolnica već više od 100 godina intenzivno brine o svom stambenom tržištu.

Tako danas preko 60 posto Bečanki i Bečana živi u zgradama poticane stanogradnje. U fazi planiranja ili izgradnje trenutno je oko 24.000 stanova koji će se sufinancirati iznosom od 900 milijuna eura, a nedavno otvoren stambeni kompleks „Gemeindebau NEU“ bit će proširen za dodatnih 4.000 socijalnih stanova. No istovremeno se u Beču ulaže i u rekonstrukcijske radove za koje je samo protekle godine osigurano 75 milijuna eura.

Pored ovih velikih ulaganja u sklopu gradske stambene politike dodjeljuju se i razne manje subvencije koje su prilagođene individualnim potrebama stanara kako bi oni svoje domove mogli učiniti što ugodnijima za život.

Tako Grad Beč svojim građankama i građanima, između ostalog, sufinancira postavljanje protuprovalnih vrata, modernu adaptaciju kupaonice, energetsku obnovu obiteljskih kuća kao i ugradnju energetski učinkovitih prozora za zaštitu od buke i vrućine.

Članica bečkog poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal istaknula je i nedavno donesenu odluku Grada o financiranju do 50 posto troškova za postavljanje zaštite od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa.

Uz to se za preinake stanova koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi pojedinačno izdvaja i do 4.200 eura javnih sredstava.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig naglasio je važnost informiranja građana o ovoj širokoj ponudi sufinanciranja, objasnivši da „Grad podupire Bečanke i Bečane konkretnim mjerama i subvencijama za unaprjeđenje njihove osobne kvalitete stanovanja u vlastita četiri zida“.

 

 

 

Komentari