Beč ne prestaje oduševljavati brigom za svoje građane, ovaj put se sade voćke za svakog

21

Grad Beč ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima želi podići razinu kvalitete života u gradu. Kako bi proslavili 30 godina postojanja Dunavskog otoka, omiljenog mjesta Bečana za opuštanje i odmor, iz Grada su najavili projekt sadnje voćaka na njemu.

Uz pomoć je nekoliko udruga i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno 30 raznih voćki, od jabuka i krušaka, pa sve do marelica i šljiva. Pri izboru se pazilo da su voćke otporne na klimatske promjene, a prednost je dana starim sortama. 

Ideja za ovaj projekt potiče iz Bečkog Novog Mjesta gdje je prije sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekt razvio do te mjere da sada njihov voćnjak broji preko 400 stabala o kojima se brinu volonteri uz pomoć stručnjaka.

Za svaku je voćku zadužen jedan volonter koji se uz pomoć stručnih osoba brine o njoj, tj. orezuje, okopava i  prihranjuje ju. Volonteri su ljudi svih generacija koji se zanimaju za vrtlarstvo ili jednostavno žele doprinijeti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom otoku svaka voćka ima svog volontera. 

Do berbe prvih plodova s voćaka na Dunavskom otoku proći će još neko vrijeme. Trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode. Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obje ruke. Kako bi građani lakše pronašli lokaciju pojedine voćke trenutno je u izradi aplikacija „Fruitmap“. Digitalna će karta prikazivati gdje se voćka nalazi, je li zrela za branje i tko je volonter koji se o njoj brine.

Komentari