Bablje ljeto još do vikenda, a zatim prekretnica godišnjeg doba

104
jesen

Nakon gotovo 20 dana od posljednje kiše na našem području, napokon se na modelima ukazala ozbiljnija promjena vremena koja bi trebala započeti krajem ovoga tjedna. Riječ je o promjeni vremena koja bi mogla prekinuti sušni period koji lokalno traje još od početka mjeseca rujna, a osim oborina donosi i osjetno zahladnjenje koje bi moglo potrajati nekoliko dana.

Upravo bi tim zahladnjenjem bilo prekinuto dugo umjereno ljeto koje će trajati po tome gotovo punih 5 mjeseci ! Godišnja doba više ne prate „uobičajene” cikluse, u samo par dana vrijeme se može okrenuti iz ljeta u zimu, a čini se kako ćemo upravo tako nečemu i svjedočiti krajem ovoga tjedna i početkom idućeg.

Sinoptička situacija

I dalje se nalazimo pod utjecajem povišenog tlaka zraka kojeg stvara anticiklona centrom smještena nad Mediteranskim morem pa stoga prema našem području struji slabo zapadno visinsko strujanje koje donosi toplinu s jugozapada Europe. Sjeverno od tog sustava nalazi se prostrana i duboka ciklona koja se centrom smjestila istočno od Islanda te svojom jačinom zahvaća područje cijele sjeverne Europe, no trenutno nema utjecaja na naše područje niti će ga imati već će osigurati dovoljnu količinu vlažnog i hladnog zraka na sjevernu Europe koji će se kasnije uz pomoć drugih sustava spustiti prema našem području.

Južno od Grenlanda trenutno se nalazi oslabljena anticiklona koja se spaja s anticiklonom nad Grenlandom te će upravo te dvije anticiklone biti presudne u „krojenju” vremena nad čitavom Europom u narednim danima.

Tako će već tijekom petka doći do regrupacije sustava nad sjevernim Atlantikom, anticiklona će ojačati, istočno od nje nastat će nova ciklona (u pozadini već spomenute u prvom odlomku) te će ta dva sustava pokrećući se prema istoku, spuštati osjetno hladniji zrak sa sjevera Grenlanda direktno prema Europi.

Približavanjem fronte hladnog zraka prema središnjoj Europi, nad našim će područjem jačati jugozapadno visinsko strujanje kao posljedica strujanja vjetra oko planinskog lanca Alpa. Dolaskom fronte do područja Alpa tijekom subote, s južne strane će se zbog razlike u temperaturi potencirati nova Genovska ciklona koja će zatim utjecati na vrijeme u toku nedjelje na našem području donoseći obilnu kišu, lokalne pljuskove, južinu prije te izraženu buru poslije prolaska fronte!

Međutim, po trenutnim izlazima modela još je upitno koliko će se dugo zadržati Genovska ciklona na tom području, no izgledno je kako se vrijeme neće stabilizirati ni u prvim danima novoga tjedna stoga ćemo detaljnije informacije oko tog termina objaviti u subotu, a do tada uživajte u iznadprosječno toplom vremenu kakvo se događa rijetko kada u listopadu te iznadprosječno toplom moru koje i dalje mjeri 21-23°C, jer nakon ovoga vikenda čini se da ćemo se pozdraviti s takvim danima za ovu godinu.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda pretežno vedra uz mogućnost za kratkotrajnu umjerenu naoblaku. Zapuhat će povremeno slabo jugo, u gorju slab, a popodne i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Četvrtak veći dio dana uz umjerenu naoblaku, a izgledni su i periodi pretežno vedrog vremena. Na Kvarneru će puhati povremeno slabo jugo, a u Gorskom kotaru slab, na momente i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Petak uglavnom uz umjerenu naoblaku. Na Kvarneru će puhati povremeno slabo jugo, a u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak koji će od sredine dana biti u jačanju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Subota uz umjerenu naoblaku, a navečer i potpunu. Kiša je izgledna tek u večernjim satima. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jak jugozapadnjak lokalno s olujnim udarima. Temperaturno slično kao u petak.

Nedjelja nestabilna uz čestu kišu, pad temperature i okretanje s juga na buru, donosi RiMeteo.

Komentari