Arheološki nalazi u Krešimirovoj rasvijetlili jedan period u povijesti Rijeke

111
Krešimirova ulica

Radovi u Krešimirovoj ulici pridonijeli su arheološkom otkriću vrijednom za povijest Grada Rijeke, no istodobno produljili trajanje radova.

Iskapanjem Krešimirove ulice zbog potrebe radova na vodovodu došlo se do ostataka koji ukazuju na je riječ o nekadašnjoj rivi. Pronađen je luk izgrađen od cigle te pričvršćeni metalni obruč za koji se smatra da je služio za privez brodova. Ostaci su pronađeni točno ispred Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, što se povezuje s navodima kroničara Slavka Sužića, navodi fiuman.hr.

U kronikama Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije nalazi se podatak iz povijesti o tome što se nekad nalazilo na tom prostoru. Crtica koja ukazuje na to nosi naslov “Na današnji dan, 18.03.1719. – Što povezuje riječke vatrogasce i 300-tu obljetnicu Riječke luke”?

Arheološke iskopine koje su pronađene u Krešimirovoj ulici idu u prilog toj teoriji da se glavna riječka luka nalazila na prostoru današnje Vatrogasne postrojbe. Sve je izvjesnije da je Sužićeva tvrdnja točna, iako su je povjesničari uglavnom osporavali.

Sužić objašnjava kako je glavna luka formirana na tom dijelu grada u 13. stoljeću i tako zamijenila luku na Rječini. Izmjena mjesta na koje su uplovljavali brodovi dogodila se zbog toga što je Rječina bila izrazito silovita i kao takva nepovoljna za brodove.

Moguće je da će arheološki nalazi utjecati na daljnje izvođenje radova, što ovisi o nalazima konzervatora i mjerama koje će odrediti. Rok trajanja radova na početku je postavljen do svibnja iduće godine.

 

Komentari