Apokaliptični prizori – Mrtve ptice počele padati s neba

40

Tisuće ptica selica neobjašnjivo su umrle na jugozapadu SAD-a, a što su ornitolozi opisali kao nacionalnu tragediju koja će vjerojatno biti povezana s klimatskom krizom. Muholovci, lastavice i pjevice spadaju u vrste koje “padaju s neba” kao dio masovnog odumiranja preko Novog Meksika, Kolorada, Teksasa, Arizone i dalje na sjeveru Nebraske, sa sve većom zabrinutošću da bi ih moglo biti već stotina tisuća mrtvih, rekla je Martha Desmond, profesorica na biološkom odjelu na Državnom sveučilištu New Mexico (NMSU). Mnoga imaju malo preostalih masnih zaliha ili mišićne mase.

Skupio sam preko desetak u samo dvije milje ispred moje kuće“, rekao je Desmond. „Vidjeti ovo i pokupiti ove trupove i shvatiti koliko je ovo rašireno, osobno je poražavajuće. Vidjeti ovoliko umiranja pojedinaca i vrsta nacionalna je tragedija.” Selice koje lete na jug iz krajolika tundre na Aljasci i u Kanadi prelaze američki jugozapad da bi došle do zimskih terena u Srednjoj i Južnoj Americi. Tijekom ove migracije presudno je da slijeću svakih nekoliko dana kako bi natočile gorivo prije nastavka putovanja.

Povijesni šumski požari diljem SAD-a mogli bi značiti da su se morale preusmjeriti iz obalnih područja bogatih resursima i preseliti se u unutrašnjost preko pustinje Chihuahuan, gdje nema dovoljno hrane i vode, što u osnovi znači da su umrle od gladi. “Oni su doslovno samo perje i kosti”, napisala je Allison Salas, studentica postdiplomskog studija na NMSU koja je sakupljala trupla. “Gotovo kao da su letjele toliko dugo dok nisu više mogli letjeti.”

Jugozapadne američke države imale su izuzetno suhe uvjete – za koje se vjeruje da su povezani s klimatskom krizom – što znači da bi moglo biti manje insekata, glavnog izvora hrane za ptice selice. Bilo koji od ovih vremenskih događaja možda je pokrenuo ptice da rano započnu migraciju, jer nisu stvorile dovoljne rezerve masti. Druga je teorija da je dim od požara možda oštetio njihova pluća. “To bi mogla biti kombinacija stvari. To bi moglo biti nešto što nam je još uvijek potpuno nepoznato”, rekao je Salas. “Činjenica da pronalazimo stotine ovih ptica kako umiru, jednostavno padaju s neba izuzetno je alarmantna … Količina leševa koju smo pronašli doslovno me naježila.”

Unexplained songbird mortality has wildlife biologists in NM very concerned. We are hoping Citizen Science can help –…

Objavljuje U.S. Forest Service-Santa Fe National ForestPetak, 11. rujna 2020.

Prvi smrtni slučajevi zabilježeni su 20. kolovoza na raketnom poligonu White Sands u Novom Meksiku. U početku se smatralo da incidenti nisu povezani, no zahvaljujući internetskim forumima ornitolozi su primijetili da se događaju u cijeloj regiji. Čini se da nisu pogođene boravišne vrste ptica kao što su lopatarice s krivudavim biljkama, grakate s velikim repovima i bijelokrili golubovi. Izvještaji sugeriraju da su neke ptice imale neobično ponašanje prije nego što su umrle – postale letargične, pristupačne i okupljale se u skupinama. Vrste koje se obično odmaraju na drveću i grmlju viđene su kako skaču po zemlji tražeći insekte, rekao je Desmond.

Velika smrtnost ptica tijekom migracije rijetka je, a malo ih je bilo toliko velikih kao ova. Zapisi koji sežu u 1800.-te pokazuju da su ti događaji uvijek povezani s ekstremnim vremenskim događajima poput pada temperature, snježne oluje ili tuče. Najveći zabilježeni događaj u regiji bila je snježna oluja u Minnesoti i Iowi u ožujku 1904. koja je usmrtila 1,5 milijuna ptica. Klimatska kriza također mijenja krajolik tundre gdje se mnoge od ovih ptica razmnožavaju, dok uništavanje kišnih šuma u Srednjoj i Južnoj Americi šteti njihovim zimskim staništima. Od 1970. godine u SAD-u i Kanadi izgubljeno je tri milijarde ptica. Ovakva masovna odumiranja mogu utjecati na populacije i uobičajenih i osjetljivih vrsta. Salas je rekao: “Nailazimo na njih sa svih strana, ako ne učinimo ništa da zaštitimo njihovo stanište, izgubit ćemo velik broj populacija nekoliko vrsta.” Leševi se šalju u laboratorij američke forenzičke službe Službe za ribu i divlje životinje u Oregonu i Nacionalni centar za zaštitu divljih životinja u Wisconsinu na testiranje, što bi trebalo potrajati najmanje dva tjedna. Znanstvenici pozivaju ljude u tom području da prijave bilo kakva viđenja mrtvih ptica na internet stranici za neovisne građane o znanosti.

Tristanna Bickford, direktorica komunikacija iz odjela za divljač i ribu iz Novog Meksika, rekla je da postoji mogućnost da je klimatska kriza utjecala na migraciju. “Dok ne dobijemo stvarna izvješća iz Nacionalnog centra za zaštitu divljih životinja, ne možemo reći što se događa ili ne događa”, dodala je.

Izvor: The Guardian

Komentari