Aplikacija koja “skida” odjeću sa žena na fotografijama ugašena zbog preopterećenja

114

Zamislite aplikaciju koju možete koristiti tako što stavite fotografiju svoje ljubavne simpatije, a tehnologija vam omogući pogled na nju u onom obliku o kakvom sanjate. Nije tako nemoguće, štoviše, postalo je stvarnost kada se zaista pojavila aplikacija koja koristi algoritam koji može maknuti odjeću sa žene na fotografiji.

Aplikacija DeepNude nakon klika realistično prikazuje žensko tijelo uključujući i genitalije i grudi. Kreator aplikacije koji se skriva iza tajanstvenog imena Alberto za stvaranje aplikacije upotrijebio je 10 tisuća fotografija golih žena.

Alberto je postavio i golem digitalni pečat preko fotografije koji se može ukloniti ako korisnik plati 50 dolara. Tako će jedino moći vidjeti fotografiju bez zapreka.

“Nisam voajer, već tehnološki entuzijast”, rekao je kreator, a kada je upitan za etičnost njegovog proizvoda Alberto je kazao: “Da nisam ja to napravio, netko drugi bi.”

Alberto je otkrio odakle mu ideja za stvaranje aplikacije. Bio je inspiriran oglasima u magazinima iz 60-ih i 70-ih godina, u kojima su bile u ponudi stvari poput x-Ray naočala, s kojima se vidi ispod površine. Rekao je da se sjetio tih časopisa koje je pregledavao u djetinjstvu, što upućuje na sadašnju dob anonimnog kreatora.

Tehnološki je proizvod dobio kritike zbog toga što aplikacija ne funkcionira na fotografije muškaraca, već samo žena. No kritike nisu razlog što je aplikacija prekinuta, već upravo suprotno. Alberto je objavio na Twitteru da je došlo do pada sustava zbog prevelikog prometa, a kreator nije spreman na takve izazove jer nije očekivao da će aplikacija postići takvu popularnost.

 

No korisnici koji su preuzeli aplikaciju, još uvijek je mogu koristiti, kao i širiti fotografije koje su izradili u sustavu, stoga bi mogla nastati ekspanzija golih slika žena, koje bi se, poznavajući svijet, mogle zloupotrebljavati, a poznatim ličnostima narušavati ugled. Nakon DeepNudea zasigurno će se početi pojavljivati mnogobrojne kopije aplikacije.

Komentari