Američka vlada pogubit će prvu ženu od 1953. godine

91

Savezna vlada, nastavljajući niz pogubljenja ove godine, odredila je datume za još dva, uključujući i pogubljenje za prvu ženu nakon više od šest desetljeća. Posljednja žena koju je američka vlada pogubila bila je Bonnie Brown Heady 18. prosinca 1953. godine, prema podacima američkog Zavoda za zatvorske kazne, zbog otmice i ubojstva. Također, 1953. godine Ethel Rosenberg je slavno pogubljena zbog špijunaže, zajedno sa svojim suprugom Juliusom.

Lisa Montgomery trebala bi dobiti smrtonosnu injekciju 8. prosinca 2020. godine, kaže Ministarstvo pravosuđa. 2004. godine osuđena je zbog davljenja žene iz Missourija koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, a nakon što ju je ubila, izrezala je i otela dijete. Montgomeryjino pogubljenje bit će osmo ove godine u Ministarstvu pravosuđa nakon stanke od 17 saslušanja.

Prije ove godine savezna vlada nije pogubila nikoga od 2003., a samo četvero ljudi od 1960. godine, pokazuju evidencije Biroa za zatvore. Odvjetnica Kelley Henry rekla je da je Montgomery, njezin klijent, mentalno bolesna te da je trpjela užasno zlostavljanje u djetinjstvu. Uz to, bila je slabo zastupljena na suđenju.

Izvor: CNN

Komentari