“67 je previše” – Krajem travnja kreće prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu

36
Foto/SSSH
Referendumska Inicijativa „67 je previše“, koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupljat će od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine potpise za održavanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare Inicijative.
Pojasnili su kako je referendumsko pitanje napisano u obliku zakonskog prijedloga – izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, te ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon.
Referendumsko pitanje se odnosi na tri stvari: Vraćanje praga na 65 godina za odlazak u starosnu mirovinu gdje se neće umanjiti mirovinu, gdje vas država neće penalizirati.
Penalizacija je podignuta na 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. Mi tražimo da se smanji na 0,2, što znači da bi prema sadašnjem zakonu bili kažnjeni s 18 posto, a s našim prijedlogom to će umanjenje biti 12 posto. Ubrzavanje izjednačavanja žena i muškaraca za odlazak sa 65 godina je prebrzo, a to se dogodilo novim Zakonom. Želimo da se to izjednačavanje vrati na razinu kakva je bila u ranijem Zakonu i da to ide sporije. Dotaknut ćemo se i mirovine dugogodišnjih osiguranika – ljudi koji su napunili 60 godina života i 41 godinu staža. Mislimo da nema nikakve potrebe da se dob za odlazak u takvu mirovinu, nakon tako dugog rada diže. Smatramo da trebaju ostati uvjeti ostati kakvi su bili prije – 61 godina života i 41 godina staža. To je dovoljno da se ide u mirovinu bez ikakve penalizacije”, pojasnila je Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica Inicijative.
“Središnjice su odlučile kroz Inicijativu “67 je previše” ispraviti nepravdu koju je nanijela ova Vlada, ova saborska većina”, kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.
Pokušali smo sve tijekom prošle godine, s jasnim argumentima, pokušali smo Ministarstvu rada, ministru Paviću, koji je bio nositelj izmjene mirovinskih zakona, argumentirano dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman. Međutim, govorili smo gluhom i slijepom”, komentirao je Novosel , pozivajući hrvatske građane da potpisom za referendum postanu sudionici promjena, sudionici promjene hrvatskog mirovinskog sustava, sudionici perspektive za sve građane u RH.
Predsjednik MHS-a Vilim Ribić osvrnuo se na dva motiva vezana uz najavu provođenja referenduma. Jedno je odnos Vlade i EU prema ovom pitanju.
Vrlo često ćete u Briselu čuti kako se vlade izvlače na Europsku uniju kada donose ovakve nepopularne mjere, a vlade će često govoriti kako je EU ona koja traži te mjere. U ovom slučaju istina je dvostruka. Vlada je ta koja je donijela ove mjere i njena je odgovornost konačna i krajnja odgovornost na donošenju ove perverzne mjere koja je zapravo napad na ljudsko dostojanstvo u poznim godinama života. Ali istodobno, takva odluka je došla i kao savjet iz Brisela. Dakle, imamo i jednu i drugu instancu odgovornu za ovakva nehumana i neljudska rješenja”, kazao je Ribić.

Komentari