3 savjeta kako čim dulje sačuvati božićnu zvijezdu

  Kako bi se vaša božićna zvijezda zadržala sve do iduće godine, donosimo nekoliko korisnih savjeta!

  351

  Jeste li i vi jedna od onih koje svakog prosinca tradicionalno kupuju božićnu zvijezdu, a ista već u siječnju posušena završi u smeću? Da se to ne bi dogodilo i ove godine te da bi se vaša božićna zvijezda zadržala sve do idućeg Božića, za vas smo pripremili nekoliko korisnih savjeta.

  1. Svjetlost i toplina moraju biti umjereni

  Božićna zvijezda voli svjetlost i toplinu, iako ne i previše direktnog svjetla. Isto tako, smeta joj i ako je postavimo preblizu radijatora ili drugog izvora topline. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 stupnjeva.

  1. Zalijevajte je odozdo

  Ne pretjeravajte sa zalijevanjem. Božićnu zvijezdu zalijte odozdo, tako da vodu nalijete u njezin vanjski tanjurić. Uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje ispiranje hranjivih tvari i truljenje korijena. Preporučamo da tanjurić svaka tri dana napunite vodom te kroz pola sata višak vode koji zvijezda nije „popila“ odlijete.

  1. Presađivanje i skraćivanje izdanaka

  Da bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što su joj otpali svi listovi i osušila se stabla, nove izdanke potrebno je skratiti na 10 centimetara. Zatim je zvijezdu potrebno premjestiti na neko hladnije mjesto gdje temperatura neće prelaziti 15 stupnjeva. Na tom bi mjestu trebala ostati osam tjedana. Kada prođe to razdoblje, slijedi presađivanje u veći lonac gdje će vaša zvijezda rasti dalje. Ako raste prebrzo, izdanke kratite sve do kolovoza.

   

  Komentari