19. Zagreb Pride ove godine krenuo s Markovog trga, evo i zašto…

27

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride,ove godine održala se po 19. put, i to pod sloganom “Sloboda unutar i izvan četiri zida“.

NOVA RUTA

Za razliku od prošlih godina, kada je formiranje i početak parade bio ispred HNK-a, povorka je ove godine krenula drugačijom rutom, Ćirilometodskom ulicom do Katarininog trga zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, zatim Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka, prenosi Jutarnji list.

ŽELE IZJEDNAČITI SVE OBITELJI

Organizatori su istaknuli da se ove godine Povorka ponosa prvi puta okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda jer traže pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji.

Ispred Sabora nismo slučajno, tamo smo da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana’– poručili su.

Ove godine organizatori Zagreb Pridea osigurali su korištenje cjelokupne površine Parka Ribnjak kako bi osigurali dovoljno prostora za sve. Također, neće biti postavljena niti pozornica, već tri međusobno udaljena DJ-pulta kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi ispred bine i mogla održavati socijalna distanca.

zastava

Zahtijevamo potpunu ravnopravnost. Želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i ponosno. Pozivamo sve da nam se pridruže u borbi protiv svih oblika diskriminacije, protiv poniženja i ignoriranja naših prava i sloboda. Moramo početi od Ustava. Kroz ustavnu jednakopravnost ostvarit ćemo jednakopravnost za sve nas. Mi što koračamo u Povorci ponosa već desetljećima stvaramo ponosno i slobodno društvo. Želimo da Hrvatska bude zemlja za sve naše obitelji, kao što je i naš Pride. Mi stvaramo prostor gdje se svi možemo izražavati slobodno. Na Povorci ima mjesta za sve rodove, jezike i pisma. Zato smo svih ovih godina širili prostor slobode i želimo da cijela Hrvatska bude slobodna i sretna kao što je i naš Pride.

 

Komentari