18-godišnja Billie Eilish postala je druga osoba u povijesti koja je u jednoj godini osvojila sva 4 glavna Grammyja!

49

Billie Eilish je postala drugi umjetnik u povijesti koji je osvojio sve četiri glavne kategorije na dodjeli nagrada Grammy 2020. godine.

Tinejdžerica je osvojio Grammya za najboljeg novog izvođača, pjesmu godine za “Bad Guy”, ploču godine za “Bad Guy”, i album godine za “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”

Posljednji i jedini put do sada da je umjetnik osvojio sve ove četiri nagrade, bio je Christopher Cross 1981. godine. 29-godišnji teksaški roker osvojio je nagrade za LP s njegovim imenom – koji je kontroverzno pobijedio ikonični “Zid” Pink Floyda i to pjesmom “Sailing.” Bio je to vrhunac njegovog kritičkog i komercijalnog uspjeha.

Eilish, koja je ranije u večernjim satima pobrala i kipić za najbolji pop vokalni album, činila se iskreno iznenađena – pa čak i pomalo razdraženo – kad je prihvatila četiri glavne nagrade.

Obožavatelji su primijetili da mrmlja “Molim te da nisam ja”, kad se trebao objaviti album godine. Izgledalo je i da viče “ne” kad je čula svoje ime.

Umjetnica koja ne robuje strogim žanrovskim odrednicama čak je rekla kako želi da umjesto nje pobijedi Ariana Grande.

“Mogu li samo reći da mislim da Ariana ovo zaslužuje?” rekla je tijekom svog govora. Nastavila je nešto reći (vjerojatno laskavo) o Arianinom albumu “Thank U, Next,”, ali je sve cenzurirano u prijenosu. “Neću vam gubiti vrijeme. Stvarno neću. Volim vas. Hvala vam na ovome”, brzo je zaključila.

Eilish je svoj debitantski album, objavljen u ožujku 2019. godine, napisala zajedno sa starijim bratom i producentom Finneasom O’Connellom. Brat i sestra snimili su gotovo čitav album u dječjoj spavaćoj sobi O’Connella.

Eilish je imala 17 godina kada je nominirana za Grammy u prosincu 2019., što ju je činilo najmlađom umjetnicom u povijesti koja je bila nominirana za sve četiri glavne nagrade Grammy. Sada, sa samo 18 godina, oborila je rekord Taylor Swift kao najmlađi umjetnik u povijesti koji je osvojio album godine. Swift je ranije osvojila nagradu za “Fearless” 2010. godine, kada je imala 20 godina.

Komentari