8 načina kako smanjiti troškove života i istodobno brinuti o prirodi

55
ušteda novaca u domu

Moderan život orijentiran je na našu maksimalnu udobnost bez obzira na loše učinke na prirodu, koji se takvim načinom života jednostavno nagomilavaju. Ako pogledamo brzinu zagrijavanja našeg planeta s ograničenim i umanjujućim resursima, izbor življenja održivim životom pa čak i individualnoj razini, može napraviti stvarnu razliku u svijetu u kojem živimo.

Život na održiv način nije skup, već naprotiv život po pravilima održivosti može nam umanjiti razne troškove i tako možemo najlakše uštedjeti. U nastavku pročitajte 8 praktičnih savjeta kako smanjiti troškove života i istodobno brinuti o prirodi.

1.Obratite pozornost na termostat
Spuštanje termostata između 7 i 10 stupnjeva tijekom osam sati dnevno, možete uštedjeti i do 10% na računu za grijanje. Najlakše je ugasiti grijanje 1-2 sata prije i nekoliko sati tijekom spavanja te postaviti da se ono uključi ujutro prije buđenja.

2. Inzistirajte na punjivim baterijama
Punjive baterije nisu ono što su bile prije deset godina. sada ih možemo naći po vrlo prihvatljivoj cijeni. Spremne su za korištenje odmah i traju dugo, dugo između punjenja. Zamijenite sve svoje stare alkalne baterije i ne zaboravite ih odložiti u spremnike za njihovo odvajanje!

3. Prestanite koristiti kupovnu vodu
Živimo u zemlji s gotovo najkvalitetnijom vodom na svijetu, a svejedno istodobno kupujemo vodu u trgovinama i ne koristimo višeuporabne bočice koje sada možete kupiti gotovo na svakom koraku. Iako se staklene bočice kvalitetnije, ali i teže, uvijek rado posežemo za onim plastičnim, no ovaj put vam predlažemo da se odlučite za plastične boce bez BPA štetne tvari.

4. Koristite svoju šalicu za kavu gdje god to možete
Boce za vodu ponekad nisu dobvoljne, ako veoma često pijete kavu iz aparata i koristite pritom plastične ili kartonske čašice, odlučite se od sutra koristiti svoju šalicu. Tako ćete uštedjeti na kupnji i istodobno spasiti planet.

5. Isključite svjetla i TV
Rasvjeta čini oko 9% ukupnog troška električne energije u vašem domu. Isključivanje onih stvari koje neposredno ne koristite ili pak njihovo prilagođeno korištenje poput promjene postavka na televiziji koje isključuju sliku i puštaju samo zvuk kako bi uštedjeli na energiji jedan je od bitnijih koraka, iako se tako ne čini.

6. Smanjite potrošnju vode
Staro zlatno pravilo je nemojte držati slavinu otvorenom dok perete zube, novo pravilo je nemojte prati posuđe i robu dok god vaša perilica nije potpuno puna.

7. Povećajte energetsku učinkovitost vašeg doma
Mnoge kuće i zgrade mogu preko Europskih fondova puno jednostavnije uložiti u nadogradnju zaštitnog sloja na vanjskim zidovima kako bi se višestruko uštedjelo na očuvanju energije i smanjunju troškova.

8. Pažljivo kupujte
Jedan od najjednostavnijih, a najčešće zanemaren način uštede i održivosti je praćenje vaših troškova. Zapisujte vaše troškove, pogledajte gdje trošite, koliko i zašto. Kupujete li stvari i nepotrebno ih nagomilavate bez potrebe? Zapadno društvo sve je više izloženo nepotrebnoj potrošnji te se nerijetko teško oduprijeti napadajućim reklamama i trendovima koji se neprestano i nekontrolirano mijenjaju,a utječu na sve nas na svjesnoj i nesvjesnoj razini.

Komentari