Zigmanova kostimografija za Šumu striborovu

545

Opera za velike i male “Šuma Striborova” Ivana Josipa Skendera prema libretu, scenariju i u režiji Ozrena Prohića te pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević bit će praizvedena u srijedu, 13. travnja 2011. u 19,30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Operna verzija popularne bajke Ivane Brlić Mažuranić nastaje u koprodukciji riječkog Kazališta i Muzičkog biennala Zagreb a ideja o opernoj verziji jedne od najmaštovitijih i najzanimljivijih priča hrvatske književnosti “kuhala” se pune tri godine.

“”Šuma Striborova” oduvijek je na mene ostavljala najdublji utisak – bajka o majci i sinu, zlu u liku snahe – zmije, veselim šumskim duhovima Domaćima, te Striboru, vladaru začarane šume. S tom sam se idejom obratio redatelju Ozrenu Prohiću, te smo ubrzo počeli rad na libretu. Zajednička želja nam je, u samom početku suradnje, bila napraviti operu za sve generacije, a izvorni tekst Ivane Brlić-Mažuranić za to je upravo savršen, razumljiv ljudima svake dobi i ono je što bi smo mogli nazvati “svevremenskim””, priča mladi skladatelj Ivan Josip Skender.

“U stvaranju glazbenog izričaja opere osnova su bili likovi i međuodnosi majke, zmije i Stribora, koji je na sceni prisutan tek u finalu opere, no glazbena atmosfera začarane šume već od početka kao da najavljuje njegovu pojavu”, otkriva kompozitor dok Ozren Prohić ističe kako Skenderova glazba sadrži sve elemente suvremenih glazbenih trendova.

Raskošne kostime za “Šumu Striborovu” dizajnira mladi modni dizajner Juraj Zigman kojega nazivaju hrvatskim Christianom Lacroixom ali i enfante terrible-om hrvatske modne scene. O svojemu prvom susretu s radom u kazalištu kaže: “Opravdat ću danu mi priliku. To što nemam iskustva u teatru još mi je veći poticaj. Otkrit ću, riječka mezzosporanistica Kristina Kolar koja interpretira lik Snahe imat će najatraktivniji i najzanimljiviji kostim. Ona će se iz kostima zmije, dugog čak deset metara, pretvoriti u ženu koja, rekao bih, želi postati diva. Njezini kostimi bit će pravi fashion. I bit će jedini u predstavi koji će pokazati moju prepoznatljivu modnu estetiku”.

Detalje o sceni otkriva priznati i nagrađivani scenograf Dalibor Laginja: “Prostor Šume Striborove bit će pun začudnih elemenata, ali u mom prepoznatljivom stilu. Kompletna scena će biti svedena na bitno, na znak. Primjerice, u Striborovu prostoru dominira zlato dok je ostali prostor scene puno mirniji, monokromatski. Ono što je važno reći jest da se scenografski približavam svojemu slikarskom opusu. Ovdje je riječ o iskustvu enformela na koji sam pokušao, najpreciznije rečeno, neodadaistički reagirati.”

Redatelj Ozren Prohić, ujedno i ravnatelj riječke Opere poručuje: “To je plemenita, topla i maštovita priča i kao takvu trudimo se prenijeti ju na scenu. Vjerujem, kako ćemo na kraju dobiti iznimno atraktivnu predstavu s fantastičnom scenom i melodioznom glazbom.”

Uloge su podijeljene domaćim riječkim snagama pa ćemo tako u ulozi Stribora slušati Sinišu Štorka dok će se u ulozi Malika Tintilinića izmjenjivati Sergej Kiselev i Marko Fortunato. Majku će interpretirati Mirella Toić i Anđelka Rušin. Uloga Sina, pak, povjerena je Davoru Lešiću i Voljenu Grbcu, a Snahe Kristini Kolar. Anamarija Knego Vidović i Marijana Radić izmjenjivat će se u ulozi Djevojčeta, a Pripovjedač je Robert Kolar.

Autorsku ekipu čine skladatelj Ivan Josip Skender, dirigentica Nada Matošević, libretist i redatelj Ozren Prohić, scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Juraj Zigman, koreografkinja Maja Marjančić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.
print

Komentari