ŽF4 za Dan žena u Tunelu

64

Osmi mart, Dan žena adresirat će se na razne načine. I dok će ga neke pripadnice nježnijeg spola ignorirati, ima i onih koje će trenutak iskoristiti za slavlje cijelog ženskog roda. Uvijek aktualno pitanje spolne/rodne ravnopravnosti predmet je izučavanja i propitivanja na odsjeku za Kulturalne studije u Rijeci. Arhetipske uloge i predodžbe žene u obitelji, društvu i uopće svemiru ostaci su ženskog nasljeđa od kojeg žene ne mogu pobjeći niti danas. Iako u puno manjoj mjeri nego nekad, žene se i dalje redovito susreću s diskriminacijom na svim razinama postojanja.

Inicijativa Kulturalnih Studija, IKS udruga koju je iznjedrio upravo spomenuti odsjek riječkog Filozofskog fakulteta. Rodno/spolno osviješteni i angažirani studenti i studentica djeluju od 2007. godine, a glavni cilj okupljanja u udrugu bila je veća integracija studenata u studentske aktivnosti te promocija kulturalnih studija kao struke.

Već četvrtu godinu za redom IKS organizira festival Ženskog filma, manifestaciju koja svake godine otvara neka od problemskih pitanja vezana za prikazivanje žena u različitim medijima, ali i slavi ženska ostvarenja u filmskoj umjetnosti. Cilj ŽF-a jest promoviranje spolne ravnopravnosti te filma kao medija s potencijalom dokidanja sveprisutne diskriminacije.

Nakon redateljica dokumentarnog hrvatskog filma, eksperimentalnog filma te video spotova, ove godine u fokusu su redateljice video reklama. Ne radi se o analizi žene kao objekta reklama, već presjeku domaćih i inozemnih aktivnih subjekata stvaranja video reklama. Događanja je zakazano za četvrtak u 19 sati, a „tunelarina“ je besplatna.

Maša Delić

Komentari