Ženijalni dani u Art-kinu: Trodnevna filmska proslava Dana žena

33
Film "Halla ide u rat"

Povodom Međunarodnog dana žena Art-kino se pridružuje manifestaciji Ženijalni dani pa će se od 8. do 10. ožujka na velikom platnu naći tri filma sa snažnim ženskim likovima – islandska komedija Halla ide u rat Benedikta Erlingssona i dva premijerna domaća naslova Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića te Dom Darija Pleića.

Peti Ženijalni dani ponovno stižu na velika platna nezavisnih kina diljem Hrvatske u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a povodom Međunarodnog dana žena (8. marta). Tako će se i u Art-kinu od 8. do 10. ožujka prikazati tri izvrsna i nagrađivana filmska naslova o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Prvi ženijalni film, na programu 8. ožujka u 20 sati, otkačena je islandska komedija Halla ide u rat o neustrašivoj eko-ratnici koja se, da bi zaštitila prirodne ljepote svoje zemlje, bori protiv lokalne tvornice aluminija, suočavajući se istovremeno s osobnim životnim izazovima. Film je osvojio prošlogodišnju LUX nagradu Europskog parlamenta koja se dodjeljuje europskim filmovima koji promiču važna pitanja vezana za Europu, a dobio je i nagradu publike proteklog Zagreb Film Festivala.

 

ladakamenski2
Film “Lada Kamenski”

Vikend je rezerviran za dva domaća naslova koja se ovom prilikom u Art-kinu premijerno prikazuju. Lada Kamenski na programu je 9. ožujka u 18 sati, a prati mladog redatelja koji priprema film o propasti krojačkih poduzeća u regiji, inspiriran životom svoje tete, bivše radnice u tvornici Kamensko. Tri glumice, pozvane na čitaću probu za glavnu ulogu, ulaze u međusobne odnose i sukobe, jednom kada dokuče da su jedna drugoj konkurencija. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila Doris Šarić Kukuljica.

dom1
Film “Dom” Darija Pleića

Nova domaća drama Darija Pleića Dom donosi potresnu priču o mladoj obitelji koja pokušava spasiti svoj dom od nametnute deložacije, ali i vlastiti odnos i međusobnu ljubav koja je spletom okolnosti surovog sustava ozbiljno dovedena u pitanje. Hoće li mladi supružnici prihvatiti nepravdu ili joj se oduprijeti, možete saznati 10. ožujka u 18 sati.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.

Komentari