Zeko traži potočić

209
zeko i potočić

zeko i potočić
Autorski projekt Marine Pejnović i Ivana Penovića, ekološka bajka „Zeko traži potočić“ nova je premijera Dramskog studija za djecu i mlade ZIM “Zajc i Malik – Mladi za mlade”. Predstavu će igrati dvije postave polaznika, pa će se prva premijerno predstaviti u subotu 12. listopada, a druga glumačka postava u ponedjeljak 14. listopada 2013. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

U prvoj su glumačkoj postavi Nina Batinić, Noemi Delibegović, Leon Hasančević, Dominik Ilić, Korina Lukanović, Morana Mladić, Nika Mušnjak, Lucija Pedić, Nuria Ricken i Tarik Žižak, a u drugoj: Antonija Brčić, Mia Ćelap, Petar Dumenčić, Lucija Filičić, Lara Grdinić, Ana Gregorović, Mia Grgić, Anja Krga, Sandro Staničić te Mia Tramošljika.

Uz redateljicu Marinu Pejnović te autora teksta i dramaturga Ivana Penovića u autorskoj su ekipi predstave studentice Akademije primijenjene umjetnosti Liberta Mišan i Nevena Živić koje su osmislile scenografiju te Ivana Butković i Rahela Brkljačić koje potpisuju kostimografiju. Skladatelj je Josip Maršić, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, oblikovatelj zvuka Zoran Medved dok je dramska pedagoginja Tanja Slavić.

zeko i potočić

Polazište za predstavu, kako je istaknula redateljica Marina Pejnović, bila je popularna dječja pjesmica, pri čemu se predstava zapravo bavi pitanjem zašto se potočić zaledio. A na taj način stvara jednu futurističku priču o borbi za prirodu i ekologiju.

Vječni led je prekrio prirodu, sunce je zašlo prije sto godina, ali dječja potraga za istinom nikad ne prestaje. Njihov interes za legendu, koja za njihovu generaciju nema značenje, dovodi ih do zabranjene šume. Marljivost rezultira probijanjem trake sunca, topljenjem leda i buđenjem zeke iz stoljetnog sna. On je začuđen svijetom oko sebe, što potvrđuje onima oko njega da je ekologija pravi put. No da bi došli do tog saznanja, moraju prevladati zablude o prošlosti, strah od drugosti, strah od sistema i prirodne pojave budućnosti. Potraga za legendom i potraga zeca za potokom, metafora je dječjeg otkrivanja svijeta što ih okružuje.

Komentari