Zavolontiraj se! U Rijeci dodijeljene nagrade “Volonteri godine”

27

Povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom dodijelila je nagradu „Volonteri godine“ za 2018. godinu, u nekoliko kategorija. Trud volonterki i volontera potrebno je nagraditi zbog uloženog znanja i vještina u razvoj zajednice koji svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje.

Osim pojedinaca i pojedinki, nagrade su osvojile i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama – Organizator volontiranja 2018.” Ovom se nagradom želii zahvaliti i istaknuti udruge i ustanove koje ulažu svoje resurse kako bi omogućile uključivanje u zanimljive i poticajne volonterske programe i tako svojim korisnicama/ima pružile dodatne aktivnosti i obogatile život zajednice. Ove je godine SMART uveo i novu kategoriju nagrade, kako bi se istakla važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama – Školski volonterski klub”.

Poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost, predstavlja izvor društvene energije za pomoć potrebitima, iskustveni je način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u demokratskom društvu, a važnu ulogu ima i u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, sloboda izbora, razvoj osobnih potencijala, promocija i zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje. Nagrade su uručili zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i zamjenica primorsko – goranskog župana Marina Medarić. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Željana Bučić – Talijan (Matica umirovljenika Grada Rijeke), Elizabeta Ribarić (Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka) i Robert Ribarić (Udruga eRIpio – Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite).
Nagrađeni za Primorsko – goransku županiju su
Klara Frlan (Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz”), Martina Vranić (SOS centar za nenasilje i ljudska prava) i Saša Smiljanić, (Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije).

SMART-ova nagrada Organizator volontiranja 2018.” uručena je Centru za kulturu dijaloga, a nagrada u novoj kategoriji, “Školski volonterski klub 2018”, dodijeljena je Srednjoj školi Delnice.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART Andreju Škedelu i Svetlani Pauletić (Dom za odrasle osobe Turnić), Snežani Mamuli (Centar za kulturu dijaloga), Mirandi Zakariji (Udruga žena operiranih dojki Nada), Marku Rubiniću (Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci), Vileni Bruketa Matković i Elizabeti Trubić (Društvo za zaštitu životinja Rijeka), Mileni Pađen Brnelić (Gradska knjižnica Rijeka), Kadiru Begoviću (Dobrotvorno društvo Merhamet), Vesni Perić (Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić), Heleni Panijan (Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz” i Nedi Šafar (Matica umirovljenika Grada Rijeke). Pohvaljene su i udruge Ri Rock i EDURI te osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk i Frane Petrića Cres, Solidarnost -srce u akciji te srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj i Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka-Zavolontirani volonteri.

Dodjelu nagrade uveličao je Djevojački zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod ravnanjem profesora Davora Juretića. Zbor je poznat po tome što učenici škole volonterski doprinose kulturnom životu šire zajednice održavajući koncerte u ustanovama socijalne skrbi, ali i podržavajući razne humanitarne akcije.

Međunarodni dan volontera obilježen je i izložbom kojom se predstavljaju dosadašnji dobitnici i dobitnice nagrade te se približio bogat i raznoliki svijet volonterstva i različiti oblici u kojima se ono manifestira. Izložba “Volonteri godine“ će se moći razgledati od 6. do 12. prosinca, u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, svakim danom, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.

Komentari