Zatvaranje Riječkih ljetnih noći zbog lošeg vremena u Harteri

55

U službenom dijelu programa bit će dodijeljena Nagrada Novog lista za najbolji događaj-najcjelovitije ostvarenje festivala „Riječke ljetne noći“ prema prosudbi šesteročlanog  žirija u sastavu: Iris Vidmar (asistentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci), Liberta Mišan (studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci), Jadranka Čubrić (tajnica Hrvatske glazbene unije, Podružnice PGŽ-a), Filip Fak (pijanist i profesor Muzičke akademije u Zagrebu), Kim Cuculić (novinarka Novog lista) i Bruno Lončarić (voditelj posebnih projekata Novog lista). A potom će biti dodijeljena i Nagrada publike, što će je uručiti stalni kazališni posjetitelji i istinski kazališni zaljubljenici Sonja Ulčakar i Arsen Žauhar.

Publici će se obratiti intendantica Nada Matošević Orešković, koja je na čelu umjetničkog vodstva festivala „Riječke ljetne noći“, te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji će već tradicionalno  Festival proglasiti službeno zatvorenim.  A kroz program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca.

U drugom dijelu programa, publika će moći uživati u „Božanstvenoj komediji“,  Danteovim metafizičkim krugovima u fascinantnom plesnom jeziku Edwarda Cluga. U predstavi nastaloj u koprodukciji Bitef teatra i festivala Grad teatar Budva sudjeluju plesači Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević. Autori glazbe su Borut Kržišnik i Milko Lazar,  kostimografkinja je Maja Mirković dok koncept scene i svjetlo također potpisuje Edward Clug.

Ova se predstava odlukuje profinjenošću i emocijama, a sve motive „Božanstvene komedije“ možemo naći u njenoj izvedbi. Koristeći različite vrste plesova, od sambe do valcera plesači nas vode kroz Danteov pakao, raj i čištilište.
Edward Clug kaže: ,, Ideja da radim „Božanstvenu komediju“ u plesnoj formi čini mi se kao samoubojstvo, i to vrlo izazovno…Želim zagristi komad Danteove ljubavi kako bih ga  mogao žvakati nekoliko stotina godina i da ga onda, kada mi se umore mišići lica i izgubim sve zube, polako progutam i upadnem u dug san. Probudim se sljedećeg jutra i požurim u sljedeći običan dan kao konzekventan broj s njegovom konzekventom pozicijom. PAKAO (VIDIMO SE) U RAJU! To je ideja i motiv našeg puta. Dobrodošli na ukrcavanje.“

Publika koja je do sada vidjela ovu predstavu zagrizla je ne samo komad danteovske atmosfere već i plesnog savršenstva.

Komentari