Započeli dani Medicinskog fakulteta u Rijeci!

46

Dani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji se već tradicionalno održavaju svake godine u prosincu, ove godine obilježit će se u tjednu od 9. do 14. prosinca. Prvog dana na Jadranskom trgu od 9 do 13 sati studenti su građanima mjerili krvni tlak i šećer u krv. Bez obzira na kišni dan odaziv je bio primjetan, a iste aktivnosti nastavit će se i idućih dana, odnosno 10. 12. na Jadranskom trgu, 12. 12. u Tower centru te 13. 12. u ZTC-u, uvijek u terminima 9 – 13 sati. Ovo je informacija od šireg značaja javnosti, a preporuka je da se uz starije, kontroliraju i građani srednje, kao i mlađe životne dobi.

Na Fakultetu je u 9:30 otvorena izložba studentskih sportskih postignuća, a u 10 sati uslijedilo je otvorenje izložbe knjiga „Galen u Rijeciˮ. O tim raritetnim knjigama još će se čuti, stigle su na matičnu adresu Medicinskog fakulteta nakon dvadeset godina restauracije i predstavljaju pravu kulturnu baštinu na koju je Fakultet izuzetno ponosan.

 

U 10:30 na groblju Drenova održana je počast darivateljima tijela i posjet spomeniku za koji su zaslužni Grad Rijeka, Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta i Komunalno društvo Kozala. Uz predstavnike institucija događaju su prisustvovali svi djelatnici Zavoda za anatomiju te studenti. Prof. dr. sc. Ivana Marić, prodekanica za nastavu, odala je počast i uputila zahvalnost darivateljima u ime uprave Medicinskog fakulteta, a prof. dr. sc. Romana Jerković, pročelnica Zavoda za anatomiju, istaknula je da su darivatelji tijela za života i posthumno pokazali da im je stalo do razvoja znanosti i stručnosti mladih liječnika, na čemu im svi trebamo biti zahvalni.

_MG_7354-1

Od 12 do 15 sati u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta održan je Dan otvorenih vrata Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva. U više laboratorija mladi znanstvenici posjetiteljima, učenicima srednje medicinske škole i studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci pokazivali su svoja umijeća u radu s mikroskopom i objašnjavali značaj pojedinih istraživanja. Gužva je bila primjetna, a odaziv više nego dobar, tako da su stvaralačka dinamika i pozitivna energija zaokružile cijelu zgradu Centra za proteomiku.

_MG_7516-1

U 13 sati u Vijećnici Fakulteta održana je promocija novog broja znanstveno – stručnog časopisa Medicina Fluminensis te je ujedno svečano obilježena 55. obljetnica redovito izlaženja toga prepoznatljivoga medicinskoga glasila Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Svečanost je započela studentska predstavnica Maja Mrak pjesmom „Dobar danˮ, a uvodnu riječ dao je prof. dr. sc. Saša Ostojić, prodekan za razvoj, ujedno glavni i odgovorni urednik časopisa Medicina Fluminensis. Izdanje izlazi od 1964. godine i do sada je objavljeno 175 brojeva, od čega 64 tematska broja. U razdoblju između 2008. i 2019. godine uredništvo je unaprijedilo izdanje, a jedan od važnijih koraka bilo je uključivanje na Hrčak, kako bi online izdanje postalo dostupno što većem broju korisnika. Tako od 2008. godine, uz tiskano izdanje, Medicina Flumimensis redovno ima svoje objave i na Hrčku, pri čemu je evidentno da je ukupna posjećenost iznosila više od 1,5 milijun pregleda te da je bilo više od milijun preuzimanja znanstvenih članaka.

_MG_7507-1Doc. dr. sc. Nina Pereza kao izvršna urednica je unijela novu energiju, ali i radove studenata koji se formiraju kroz znanstvenu radionicu Studentske sekcije ovog  znanstveno-stručnog časopisa. Na svečanom skupu govorili su prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost, koji je časopisu odao priznanje i istaknuo njegov značaj kako za Medicinski fakultet tako i za Sveučilište. U ime liječničkog zbora govorio je prof. dr. sc. Srđan Novak, koji je zahvalio uredništvu, autorima i korisnicima te istaknuo da iako je Hrvatski liječnički zbor suizdavač, časopisa ne bi bilo bez angažmana Medicinskog fakulteta i uredništva. Prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Ante Škrobnja, glavni urednik od 1995. do 2001. godine, a posebno zanimljivo bilo je svjedočanstvo doktora Vjekoslava Bakašuna, koji je ispričao kako je inicijativom i pod motom profesora Silvija Novaka „dosta priče, idemo pokrenuti znanstveno- stručni časopis Medicina Fluminensisˮ te davne 19963. godine nekoliko mladih specijalizanata udružilo snage i pod vodstvom prvog urednika prof. dr. sc. Mladena Ceznera započelo s izdavanjem tada novoga znanstvenog časopisa. Financijsku konstrukciju riješili su tako da je svaka zdravstvena ustanova participirala dio troška, a glavninu je dogovorno financiralo tadašnje socijalno osiguranje. U izlaganju osjetio se zanos tih davnih godina, a činjenica koju ističe doktor Bakašun jest da je Medicina Fluminensis znanstveno – stručni časopis koji zaslužuje nacionalnu pozornost, što danas postaje lako zahvaljujući internetu. Skupu se obratio i prof. dr. sc. Damir Miletić te čestitao svim dosadašnjim urednicima koji su dali svoj obol i doveli časopis do 55. obljetnice, a posebno je zahvalio sadašnjim urednicima prof. dr. sc. Saši Ostojiću i izvršnoj urednici doc. dr. sc. Nini Perezi na predanom radu i unapređenju časopisa, naročito u domeni studentskih znanstvenih radova, kao i posjećenosti Medicine Fluminensis na portalu hrčak.hr.
Ovom prigodom predstavljena je i nova izvršna urednica doc. dr. sc. Lara Batičić, a zajednička svečana zdravica upotpunila je obilježavanje 55. rođendana Medicine Fluminensis.

Komentari