Zadarski filološki dani i čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

U Novalji je održan drugi dan međunarodnog znanstvenog skupa Zadarski filološki dani. Nakon znanstvenih i stručnih izlaganja, sudionici ovog eminentnog skupa posjetili su Vrtove lunjskih maslina.

1197
Čajanka u tijeku uz stručno tumačenje Želimira Badurine iz Maslinarske zadruge Lun

O ljepoti lunjskih maslinika, drevnim maslinama koje svojom posebnošću i ljepotom pričaju neponovljivu priču o ovom gotovo biblijskom mjestu, moglo bi se uvijek nanovo i s jednakom predanošću govoriti. Među sudionicima skupa bila je i naša poznata teatrologinja Mani Gotovac koja se je posebno oduševila mjestom unutar maslinika na kojem je predviđen budući amfiteatar. Njegovi radovi su u pripremnoj fazi, a osnovno je da cijeli prostor lunjskih maslinika i dalje ostane netaknut i u skladu sa prirodom.

Vožnja Vrtovima lunjskih maslina
Vožnja Vrtovima lunjskih maslina

Ipak, poseban, do sada neviđen događaj u Vrtovima lunjskih maslina, bila je Čajanka organizirana duboko u masliniku u čast eminentnih sudionika međunarodnog znanstvenog skupa.

Čajanka u Vrtovima lunjskih maslina
Čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

Povodom toga bio je predstavljen čaj od listića lunjskih tisućljetnih maslina koji je proizvela Tanja Baričević Galić s Luna. Čaj ima posebna zdrava, ljekovita svojstva, izuzetno ugodnog je okusa, a svi oni koji su ga željeli zasladiti koristili su izvorni med s Luna.

Mani Gotovac i prof. dr. sc Vanda Babić
Mani Gotovac i prof. dr. sc Vanda Babić

Pozdravnu riječ održao je Ante Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, koji je istaknuo da Vrtovi lunjskih maslina predstavljaju raritetnu vrijednost i kulturnu baštinu jedinstvenu u svijetu, ali su tu i na ponos turističke ponude Luna i Grada Novalje. Ovaj čaj od listića posebnih lunjskih maslina nešto je na što smo izuzetno ponosni te se zahvaljujem Tanji Baričević Galić što ga je proizvela i što čaj nosi oznaku izvorno otočko porijeklo. Jer osim svoje autentičnosti i originalnosti postaje poticaj za stvaranje novih autohtonih, otočkih proizvoda. Zajedno s Upravom Vrtova lunjskih maslinika odlučili smo da su naši današnji gosti najbolji mogući izbor za ovu čajanku i prvo predstavljanje čaja od maslinovog lišća.

Mani Gotovac i Tanja Baričević Galić koja je proizvela čaj
Mani Gotovac i Tanja Baričević Galić koja je proizvela čaj

Čuvanje, razvoj u cilju zaštite ekologije i održivog turizma odrednice su kojima se rukovodi Turistička zajednica, istaknula je direktorica Marina Šćiran Rizner te nadodala kako su Vrtovi lunjskih maslina najbolji primjer za to. U planu je proširenje ponude u samim Vrtovima lunjskih maslina, pa tako uz stručno vođenje i vožnju tihim elektro vozilom, radionicu i degustaciju maslinovog ulja, gosti će na licu mjesta moći uživati i izvornom okusu čaja od maslinovih listića lunjskih maslina, a to je uistinu jedinstveni doživljaj, zaključila je Šćiran Rizner.

Nastup u Vrtovima lunjskih maslina
Nastup u Vrtovima lunjskih maslina

Za čajanku su posuđene stare šalice iz kuća s Luna, ukusne kolačiće i sve potrebno pripremila je Vedrana Makarun, a za potpun ugođaj pobrinuli su se i glazbenici, pa su tako zvukovi saksofona i kontrabasa nježno ušetali u Vrtove lunjskih maslina.

Mani Gotovac, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, prof. dr. sc. Vanda Babić i prof. dr. sc Rafaela Božić
Mani Gotovac, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, prof. dr. sc. Vanda Babić i prof. dr. sc Rafaela Božić

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo i Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru prof.dr. Rafaela Božić zatvorili su ovaj vrlo uspješan znanstveni skup, s ciljem da se njihova suradnja tradicionalno nastavi.

Komentari