Zabranjeni i zaboravljeni filmovi u Art kinu

104

U četvrtak, 7. ožujka i 20 sati za otvorenje ciklusa Zabranjenih i zaboravljenih filmova odabran je film Dezerter čiji nastanak privlači i brojna kontroverzna pitanja. Gdje i kada je film sniman – pitanja su koja se najčešće postavljaju budući da je film sniman tijekom 1991. godine. Posebni gosti otvorenja ciklusa su glumac Rade Šerbedžija i Boško Picula, politolog i filmski kritičar.

Vojnik JNA odluči uzeti kratki dopust za odlazak u Beograd kako bi se bar privremeno oslobodio strahota rata. U Beogradu susreće najboljeg prijatelja koji je vojni dezerter…

U sklopu programu In memoriam Krsto Papić prisjećamo se velikana hrvatskog filma uz pomoć njegovih pet izvanrednih kratkih dokumentarnih filmova. Kad te moja čakija ubode, Specijalni vlakovi, Halo, München, Nek se čuje i naš glas te Mala seoska priredba bit će prikazani u petak, 8. ožujka s početkom u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Zabranjeni i zaboravljeni filmovi u subotu, 9. ožujka u 18 sati donose dva filma Lordana ZafranovićaDragi Džoni kradeju ti zlato i komediju Film o gostima i radnicima.

Povratak Živojina Pavlovića prati pokušaj bivšeg kriminalca u pokušaju prilagodbe novom životu na slobodi nakon izdržavanja zatvorske kazne. Iako želi započeti nov i pošten život ipak ne može potpuno izbjeći starim sumnjivim poznanstvima.

Komedija Ciguli Miguli prati partijskog funkcionara Ivana Ivanovića koji dolazi u provincijski gradić kako bi privremeno zamijenio odsutnog referenta za kulturu. Fanatično revan u nastojanju da kulturni život reformira na način koji on smatra socijalističkim i za narod najkorisnijim, Ivanović ukida svih pet glazbenih društava koje djeluju u gradiću. Također, daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju. Takvi Ivanovićevi potezi izazovu odlučan otpor građana, napose omladine… Druga redateljsko-scenaristička suradnja Branka Marjanovića i Jože Horvata (nakon filma Zastava) rezultirala je prvim i jedinim zabranjenim hrvatskim filmom socijalističkog razdoblja.

Ciklus Zabranjenih i zaboravljenih filmova možete pogledati u Art-kinu od 7. do 12. ožujka.

Više na www.art-kino.org

Komentari