Za vikend 34. Opatijska Balinjerada

Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu ulicu, već više od trideset godina jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija.

150

Centralno događanje predstojećeg vikenda, ali i čitavog Karnevala u Opatiji, u nedjelju 19. veljače središte grada pretvorit će u stazu za „najluđu utrku na svijetu“. Najpoznatija i najvažnija opatijska karnevalska atrakcija – Balinjerada, ove će godine zabilježiti 34. izdanje, koje će u spustu glavnom ulicom, od hotela Bristol do hotela Imperial okupiti stotine natjecatelja.

Jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima, u kojoj je stil često važniji od brzine, i ove će godine biti otvorena i za sve posjetitelje, koji će čari jurnjave niz glavnu opatijsku ulicu osjetiti od 10 sati, u sklopu programa „taxi-balinjere“, uz nadzor iskusnih natjecatelja i na posebno pripremljenim „karićima“.

Službeni start Balinjerade bit će u 12 sati, a uz utrke karića u više kategorija, neizostavan dio ove karnevalske atrakcije bit će i predstavljanje „merikanskih vozila“, odnosno raskošnih kreacija kojima maškarane grupe često daju svoj pogled na aktualna politička i društvena zbivanja. Uz nagrade najbržima i najbolje maskiranima, i ove godine posebnu nagradu dobit će Miss Balinjerade, a za zabavu posjetitelja pobrinut će se „otac Balinjerade“ Dule sa svojom Bonacom, Salty Tails, Zastoj band te poznata voditeljska imena Dražen Turina Šajeta, Tomislav Škulj i Mario Lipovšek Batifiaca.

Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka lokalnih maškaranih grupa iz Opatije i okolice, među kojima su „90-60-90“, „Vavek parićani“, „Zmešani Volosko“, „Lumber klub Opatija“, „Zijat, sost, tancat i pit“, „In bambo veritas“, „Kunpanija z Halubja“ i druge, a „veliko finale“ programa bit će Kukalka, posebna opatijska „morska varijanta“ Sinjske alke, na kojoj će se u lovu na „sridu“ od 13 sati okušati članovi Opatijskih kukala.

10:00 h trening i taxi balinjere
12:00 h start utrke kod hotela Bristol
12:40 h povorka karnevalskih grupa