Vrtni otok na križanju Liburnijske i Zametske u sklopu Zelenog vala EPK!

16

U srijedu i četvrtak, 16. i 17. listopada, od 10.30 do 15 sati na križanju Liburnijske i Zametske ulice u Rijeci održat će se izrada specifičnog vrtnog otoka kojim Društvo prijatelja waldorfske pedagogije želi ekstremnim primjerom dokazati da i na mjestima izloženim gustom automobilskom prometu biljke mogu uspješno rasti.

Radi seo aktivnosti projekta Zeleni gradski otoci, koji provodi Društvo prijatelja waldorfske pedagogije u sklopu programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture.

Sadit će se biljke otporne na hladnoću i izravnu sunčevu svjetlost, aromatičnih i/ili začinskih svojstava, a aktivnosti se mogu pridružiti svi zainteresirani građani. Pribor za rad je osiguran, a mjesto okupljanja je Osnovna Waldorfska škola (Zametska 6,
Rijeka) u 10.30 sati, oba dana.

Izrada demonstracijskog vrtnog otoka na ovom mjestu, poslužit će kao ekstreman primjer urbanog vrtlarenja.

Projekt Zeleni gradski otoci usmjeren je kreiranju zelenih otoka na balkonima i betonskim
dvorištima gdje bi se uzgajalo povrtno i aromatično bilje. Aktivnosti projekta su edukacija učenika, roditelja i zainteresirane javnosti za urbano vrtlarenje tj. kreiranje vrta na balkonu ili dvorištu, izrada samonavodnjavajuće gredice, izrada vertikalnog vrta, kompostiranje na balkonu ili u malom vrtu, upotreba sjemenja starih otpornih sorti povrtnih biljaka, upoznavanje tajni biološkog i biološko-dinamičnog vrtlarenja, izdavanje slikovnice dobrih i loših biljnih susjeda te izrada demonstracijskog vrtnog otoka na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Program se realizira uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske
prijestolnice kulture, koji provodi RiHub. Odabrani projekti Zelenog vala, koje su prijavljivali sami građani doprinose zelenijim i urednijim javnim prostorima i potiču sugrađane da budu ekološki odgovorniji.

 

Komentari