Više od 5000 djece sudjelovalo na Sudoku natjecanju Hrvatske Mense u 300 škola diljem Hrvatske

63
Hi Res - Sudoku natjecanje Hrvatske Mense - III Gimnazija Split

Više od 5000 djevojčica i dječaka u više od 300 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske natjecalo se danas u rješavanju Sudokua u organizaciji Hrvatske Mense uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje. Na današnjem Sudoku natjecanju za osnovne i srednje škole, učenici su se borili za odlazak na Regionalno natjecanje, koje će se održati 13. studenog u četiri najveća hrvatska grada, a s kojih najbolji putuju u Vodice na državno natjecanje 4. prosinca.

Projekt Sudoku natjecanja planiran je s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih i mogućnost izbora talentiranih natjecatelja juniorske reprezentacije svjetskog natjecanja za mlade do 18 godina koji će sudjelovati na svjetskom prvenstvu World Sudoku Championship. Nositelj i organizator natjecanja je Hrvatska Mensa uz financijsku potporu sponzora te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

„Već sedam godina vrlo uspješno organiziramo regionalno natjecanje u Splitu, a primijetili smo da nam iz godine u godinu dolaze sve brojniji natjecatelji iz raznih dijelova Hrvatske. Stoga smo proširili već uhodano regionalno natjecanje u Splitu na ukupno četiri regije te uveli državnu razinu natjecanja, čime smo ga učinili dostupnim svim zainteresiranim učenicima“, izjavio je Siniša Hrga, voditelj projekta sudoku natjecanja Hrvatske Mense.

Low Res – Sudoku natjecanje Hrvatske Mense – Osnovna skola Otok Zagreb
Low Res – Sudoku natjecanje Hrvatske Mense – Osnovna skola Otok Zagreb

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense među kojima su posebno angažirani iskusni sadašnji i bivši seniorski sudionici svjetskih natjecanja. Agencija za odgoj i obrazovanje kao pokrovitelj natjecanja daje podršku učenicima te učiteljima i nastavnicima kao njihovim mentorima, uvrštavanjem sudoku natjecanja u katalog natjecanja, informiranjem škola o tijeku i prijavama za sve razine natjecanja, osiguranjem potvrda mentorima za njihov rad te uključivanjem zainteresiranih viših savjetnika.

„Sretni smo što je prepoznat značaj ovog natjecanja kojeg su mnogi učenici, a i njihovi učitelji i nastavnici prihvatili kao novi izazov osobnog razvoja i poticaj za jačanje matematičkih i logičkih kompetencija nestandardnim, izazovnim i zabavnim zadacima koje sve češće primjenjuju i u nastavi ili u raznim slobodnim aktivnostima. Zahvaljujem Agenciji za znanost i obrazovanje na  prilici da mladima damo podršku i omogućimo im sudjelovanje na uglednim svjetskim natjecanjima kako bi našu domovinu predstavili svojim znanjem uz kvalitetnu pripremu i transparentan izbor najboljih među njima“, naglasio je Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

L.B.

Komentari