Više od 10.400 maškara plesalo Rijekom

162

Od početka Riječkog karnevala u siječnju vrijeme je jednostavno proletjelo, a kako i ne bi uz sve što se događalo u proteklih mjesec i pol dana – karnevalske zabave, koncerte, pjesmu i ples, sva karnevalski obojena sportska, gastronomska, humanitarna događanja… Kao šlag na torti i najbolji način za obilježiti kraj ovogodišnjeg Riječkog karnevala, ovu je nedjelju centar grada protresla jedinstvena i najveća Međunarodna karnevalska povorka.

Više od 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola kroz svoje maske je pokazalo što ih u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije… Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan i drugi likovi donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča…

MKP2017 (3)

Uz 16 grupa iz ostatka Hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih dragih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje – Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG “Par-Nepar” s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

MKP2017 (5)

Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama, a njegov duh živjet će još i kroz ožujak kroz humanitarnu izložbu fotografija Foto studija Kurti “Nasmijana lica Riječkog karnevala”.

MKP2017

Snimka povorke se ponovno može pogledati na stranici Karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr.

Komentari