„Vino i vruja“ nastavlja tradiciju potapanja vina u Iki

610

U ikarsku vrulju ove će se subote po sedmi potopiti butelje vrhunskih vina gdje će sazrijevati godinu dana na dubini od 20 metara, dok će u nedjelju Ikom zavladati tradicijske barke. Sukladno epidemiološkim mjerama prigodni zabavni program neće se održati ove godine.

Udruga Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice grada Opatije i Grada Opatije, već godinama organizira jedinstvenu manifestaciju „Vino i vruja“. U subotu, 07. kolovoza, gotovo 5.000 butelja vrhunskih vina renomiranih vinara bit će potopljene u ikarsku vrulju, kako bi u idealnim uvjetima koje pruža ovaj prirodni fenomen sazrijevale godinu dana. Istovremeno će se iz vrulje izvući 3.000 butelja vina, potopljenih prošle godine.

5
Ove će se godine u ikarsku vrulju spustiti vina poznatih vinara Acinger, B. Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Vorić, Kliković, Jardas, Mrakovčić i Mandić. Izvlačenje kaveza s vinom očekuje se oko 12,00 sati.

20160805-DSC_0036
I ove godine, već sedmi put, nastavljamo s ovim događanjem koje iz godine u godinu prati sve veći interes vinara, tako ćemo ove subote u posebno izrađenim kavezima u ikarsku vruju spustiti gotovo 5.000 butelja vrhunskih vina. Novitet ovogodišnjeg događanja je i suradnja s Riječkim sveučilištem koji će napraviti „molekularnu“ analizu istog vina koje je odstajalo u podrumu i onog koje je odstajalo u vruji. Vjerujemo da će biti zanimljivo saznati razliku te čuti što znanost kaže o promjenama u vinu nakon odležavanja u „podmorskom podrumu“ gdje se temperatura na 20 m dubine kreće između 7 i 13 stupnjeva, istaknuo je Vjeko Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

20160805-DSC_0112
I ovogodišnje događanje „Vino i vruja“ zaključit će regata tradicijskih barki u nedjelju, 8. kolovoza. Od 17,00 h se okupljaju posade, a start regate očekuje se oko 19,30 h (ovisno o vjetru). U regati će prema najavama sudjelovati 12 tradicijskih barki – guceva.

Sukladno epidemiološkim mjerama ove se godine neće održati popratni zabavni program uz degustaciju vina i vrhunskih gastro delicija.

Komentari