Ville Matvejeff ponovno nastupa u Zajcu

223

Ville Matvejeff

Dirigent je u studenom prošle godine ravnajući koncertima uspio oduševiti i osvojiti riječku publiku.

U srijedu, 25. veljače 2015. s početkom u 20.00 sati dirigirat će izvedbom simfonijskog koncerta „Mozart, Stravinski, Adams“.

Koncert će početi izvedbom Pulcinella Suite Igora Stravinskog, koja je izvedena iz njegova istoimenog baleta, tako što je skladatelj 1935. godine odabrao osam od originalno 18 stavaka. Danas poznato djelo upravo je u ovom obliku, koncertne suite, doživjelo svoju najveću popularnost.

Djelo američkog skladatelja Johna Adamsa, Shaker loops za gudački orkestar na repertoaru je nakon toga.  Riječ je o najizvođenijem djelu ovog autora koje je u prvotnom obliku nosilo naziv “WaveMaker“. Zahvaljujući popularnosti, djelo je doživjelo i nekoliko koreografija, pa čak i uživalo kultni status zahvaljujući filmu Barfly, odnosno filmskoj poluautobiografiji književnika Charlesa Bukowskog.

Drugi dio koncertnog programa pripada djelu Wolfganga Amadeusa Mozarta i njegovoj „Velikoj g-mol simfoniji“ odnosno 40. simfoniji. Mozart ju je dovršio u ljeto 1788. godine, u iznimno produktivnom razdoblju života kada je iste godine, u samo nekoliko tjedana, skladao još dvije svoje simfonije, 39. i 41.

ville matvejeff

Ovaj je koncert i svojevrsni preludij sljedećim opernim projektima što će ih maestro Matvejeff uskoro ostvariti u HNK Ivana pl. Zajca. Tako će već u ožujku ravnati premijerom „Oedipusa Rexa“ Igora Stravinskog, a u svibnju „Don Giovannijem“ W.A. Mozarta.

HNK Ivana pl. Zajca

Komentari