Vikend za Dječju karnevalsku povorku, bordanje uz more i još štošta

208

Kratki Karneval valja iskoristiti, zato ubacujemo u petu brzinu – vikend pred nama svakako će obilježiti najslađa povorka maškarica na daleko, a istog se dana održava i niz drugih događanja – borda se uz samo more na Carnival Snowboard Sessionu, u Toweru se traži najbolji imitator na showu „Tvoja maska zvuči poznato“, pleše se i pjeva u Circolu, a u Ex port Deltu dolazi Prljavo kazalište. Nedjelja nije za odmor, već pravac Pehlin, gdje se održava jubilarni 25. Maškarani Pehin, 110. godina broji Gradska glazba Trsat koja isti dan održava svoj tradicionalni karnevalski koncert, a na Zametu i u Circolu ponovno plešu najmlađi. Veliko srce Riječkog karnevala ponovno ćemo pokazati na dobrovoljnom davanju krvi, a na konferenciji za medije predstavljen je i program Maškaranog maratona Radio Rijeke.

Malo finale Riječkog karnevala, Dječju karnevalsku povorku, najavila je Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke. Od milja zvana „mala“ povorka, brojnošću sudionika neće biti tako mala jer će se ove subote 30. siječnja od 13 sati u centru Rijeke gledateljima pokazati preko 5.000 maškarica u 69 grupa. Prije početka povorke, na pozornici na Korzu prisutne će u svijet dječje mašte uvesti zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice te Prve riječke mažoretkinje. Kao i svake godine, uz Meštra Tonija i novu Kraljicu Riječkog karnevala Sandru Ložnik Videčak, povorku će predvoditi i  ovogodišnji princ i princeza izabrani u Tower Centeru Rijeka – petogodišnji Thomas Velčić i jedanaestogodišnja Ema Sveško.

mala maskarana povorka 3

Za sve koje zanima tko je tko u povorci, duž trase će biti postavljene 4 pozornice s kojih će voditelji najavljivati grupe malih maškara – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Joso Krmpotić na Korzu, Ivica Nikolac na Jelačićevom trgu i Tommy DJ u Ex port Delti.

Svi gledatelji moći će se pridružiti maskiranoj masi i sami jer će ponovno duž centra grada biti postavljeni punktovi za oslikavanje lica, a oni koji iz nekog (opravdanog) razloga ostanu kući, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili posredstvom tvrtke Multilink na službenim stranicama karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr ili YouTubeu. Ubrzo nakon prolaska povorke, snimka će biti postavljena na mrežne stranice Karnevala, za one koje žele utvrditi gradivo.

Ines Boban-Štiglić najavila je i ostale programe koji su na rasporedu ovoga vikenda – karnevalske zabave Zajednice Talijana Rijeka u Circolu koje uključuju koncert zbora Lions Singers iz Trsta u subotu 30. siječnja u 18 sati te isti dan s početkom u 20 sati ples pod maskama uz Trio Melange. Ista grupa ostaje na pozornici i dan kasnije, kada će zabavljati najmlađe na Dječjem maskiranom plesu u 16 sati.

press karnevala

Zametske maškare i zvončari nedjelju također posvećuju najmlađim Zamećanima i njihovim gostima na Dječjoj reduti va Zamete. Od 16 do 20 sati malene će zabavljati Karmelino klaunica i njezin kolega klaun Rudi, Plesni studio Beat, miće Zametske maškare i zvončari.

U subotu 30. siječnja, u Tower Centeru Rijeka održava se pjevačko-imitatorski show „Tvoja maska zvuči poznato“, pod voditeljskom palicom Davora Jurkotića. Uz natjecatelje nastupit će i Saša Lozar, koji je uz Šajetu i Nikolinu iz grupe ENI jedan od članova žirija.

Na karnevalskoj pozornici Ex port Delte u subotu 30. siječnja nastupaju jake rock snage iz Prljavog kazališta. Ulaznice za koncert po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI te u Ex port Delti na dan koncerta.

S Pehlina pozivaju sve da u nedjelju 31. siječnja zajedno s njima proslave njihovu nemalu 25. godišnjicu održavanja Maškaranog Pehina. Povorka kreće u 12 sati sa ciljem u Domu kulture na Pehlinu, gdje će za svih biti organiziran tradicionalni vojnički fažol.

Gradska glazba “Trsat“ svake godine posveti jedan od svojih koncerata Riječkom karnevalu. Već tradicionalno na tim se koncertima, pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje, izvode filmske glazbene teme i dobri stari evergreeni. Takvo će biti i ovogodišnje izdanje karnevalskog koncerta u nedjelju 31. siječnja u 19.30 sati, koje ima i posebnu težinu jer Gradska glazba Trsat slavi velikih 110 godina postojanja. Kao solistica svirat će Petra Zoretić na alto saxophoneu uz pratnju prof. Maria Buljana na klaviru, a voditeljica programa  je Kristina Širola.

Svi su pozvani da sudjeluju i u jednoj humanitarnoj akciji – dobrovoljnom darivanju krvi koje se organizira 1. veljače od 14 do 18 sati u Domu Crvenog križa. Radi lakše organizacije, potebno je imena darivatelja do 29. siječnja dostaviti na e-mail gdck-rijeka@hi.t-com.hr ili na telefone 051/ 333-699, 333-493.

mala maskarana povorka

Uvijek atraktivni Carnival Snowboard Session najavio je Miodrag Toskić iz Snowboard kluba Nine. Ovo jedinstveno međunarodno gradsko snowboard natjecanje očekuje nas 30. siječnja uz samo more, na Gatu Karoline Riječke. Organizatori Carnival Snowboard Sessiona na ovaj način žele upoznati građane i promovirati snowboard kao atraktivan i zabavan sport te prenijeti barem njegov mali dio s planine u sam centar grada. „Pomaknutost“ ovog sportskog natjecanja savršeno pristaje karakteru Riječkog karnevala, pa se zajedno drže još od 2008. godine.

Nakon atraktivnog natjecanja zabava se nastavlja uz koncerte – nastupaju grupe Jonathan, Krešo i Kisele Kiše, Buco i Kalašnjikov te DJ Rotten, Sven Nalis i EXA. U slučaju kiše navečer, koncertni dio se seli u Harteru, o čemu će organizatori pravovremeno obavijestiti javnost.

Kao novost i dodatak programu, od 28. do 29.1. u OKC-u Palach održava se Carnival Snowboard Film Festival na kojem će se prikazivati snowboard filmovi u profesionalnoj i amaterskoj kategoriji te će se boriti za vrijedne nagrade.

Alen Čemeljić, glavni urednik HRT Radio Rijeke najavio je 28. Maškarani maraton Radio Rijeke. Maraton ove godine okuplja niz programa u organizaciji ove radio stanice koja je rasla zajedno s Riječkim karnevalom – u nedjelju 31. siječnja održava se Maškarani Platak na kojem se očekuje oko 500 maškara i gledatelja, a u subotu 6. veljače 10. maškarana maneštra koja će ovaj put prikupljati sredstva za opremanje učionice za slabovidne učenike u OŠ Pećine. Uz direktni prijenos Međunarodne karnevalske povorke i prigodni program, Radio Rijeka ove godine po 20 put emitira karnevalsku emisiju „Radio pod maskom“ koju uređuju Tatjana Sandalj i Iva Črnjar. Zanimljivo je napomenuti da se Maraton održava neprekidno još od 1989. godine – u dvije ratne godine kada je Riječki karneval pauzirao, Radio Rijeka je svoj prigodni cjelonoćni karnevalski program unatoč svemu nastavila emitirati.

Komentari