Veliki spektakl u Rijeci: u sklopu Festivala Fiumare večeras uprizorenje “Karolina Riječka spašava Rijeku”

173
Tradicijske barke na Korzu

U Rijeci se održava festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2018. Otvoren je mimohodom sudionika Korzom i izložbom tradicijskih plovila na jedra.

Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, od 30. svibnja do 6. lipnja ponovno nas vraća “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske su barke zauzlele i cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi brodova, regata u mornarskom veslanju, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih muzeja, samo su dio programa koje nudi Fiumare.

Ove nas godine ponovno očekuje i uprizorenje povijesnog događanja „Karolina Riječka spašava Rijeku“ koje će se održati 1. lipnja u akvatoriju putničke luke.

Večeras oko 22 sata Rijeka će biti “napadnuta” s mora. Središnji je to festivala Fiumare – Karolina riječka spašava Rijeku, baš kao što je i učinila 1813. godine. Najbolji je pogled s Gata Karoline Riječke!

Komentari