(Us)prkos svemu – Riječke ljetne noći

U sklopu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći riječke kulturne ustanove i partneri ponudit će ukupno 53 programa na 17 lokacija u Rijeci te opatijskoj Ljetnoj pozornici

287

Ovogodišnje Riječke ljetne noći održat će se od 18. lipnja do 18. srpnja, kako stoji u manifestu, usprkos predrasudama, krizi, marginalizaciji, sumnji, usprkos zapravo svemu. Po prvi put brojne riječke kulturne ustanove (art-kino, muzeji, kazališta) rade manifestaciju zajedno. Širi se raspon umjetničkih formi festivala – pored predstava, koncerata, izložbi i filmova, organiziraju se akcije i društveni događaji, izvode performansi i provokacije.

A upravo se jednom provokacijom / performansom otvara cijeli program: “Otkaz Frljiću i Blaževiću” 18. lipnja ispred HNK Rijeka odgovor je Olivera Frljića i Marina Blaževića na zahtjeve određene grupe građana koji uistinu žele njihove otkaze, ali upravo i jačanje ideje širenja raspona umjetničkih formi festivala, sve u cilju shvaćanja kulture kao foruma, ne forme, kao rasprave, a ne ravnodušja, kao doživljaja, a ne dekora.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca i umjetnički ravnatelj Riječkih ljetnih noći Marin Blažević naglasio je na konferenciji za medije kako je d orevidiranja koncepta manifestacije u organizacijskom i programskom smislu došlo na inicijativu pročelnika Ivana Šarara i Odjela za kulturu Grada Rijeke. Unatoč financijskoj i političkoj situaciji, umjesto smanjivanja, krenulo se u povećanje kapaciteta i iskorištavanja kreativnih i programskih kapaciteta kulturnog života Rijeke.

Zato u programu pored HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatra sudjeluju i institucije od Art kina i Gradskog kazališta lutaka do Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost te Pomorskog i povijesnog muzeja. Osim u i oko njih, program će se izvoditi i na manje atraktivnim lokacijama po gradu, predstavljajući ih na posve drugi način.

Biti će tu ljetnog raspoloženja i dobre zabave, ali ne bježi se od političkih tema i ideološke kritike, što svjedoči Trilogija o hrvatskom fašizmu (Bakhe, Aleksandra Zec, Hrvatsko glumište), te akcije koje će prije izvedbi izvoditi ispred ulaza u HNK Ivana pl. Zajca.

Voditelj – koordinator programskih aktivnosti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Ivo Matulić najavio je uključivanje MMSu u program performansima šest likovnih umjetnika točno u 23:59 svaki put, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ili u prostoru Malog salona.

“Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk” i “Trsatski zmaj” predstave su kojima se u program uključuje Gradsko kazalište lutaka, koje je na konferenciji najavila voditeljica promidžbe i marketinga Marsinah Vokši Rosenfeld.

Sukladno ovogodišnjem motu “(Us)prkos svemu” Art kino nudi filmove na temu otpora, poput filma “Bijesne bakice” i „Citizenfour”, Ljetno Art kino ostaje otvoreno do 8. kolovoza, a zatvaranje Riječih ljetnih noći biti će 18. srpnja uz film “Ralje”, na zasad tajnoj lokaciji, koju će se, prema riječima ravnateljice Slobodanke Mišković, moći otkriti postepenim praćenjem tragova.

Pročelnik Šarar i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazili su zadovoljstvo što se Riječke ljetne noći održavaju unatoč svim problemima, te da je zajednički rad zapravo primjer za daljnje suradnje i okrupnjavanje kulturne ponude, kao i doprinos kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Cjelokupni program Riječkih ljetnih noći bit će uskoro dostupan na web stranici festivala.

Komentari