Umjetnički performans “Ratnici” i izložba “Ratne boje” u Noći Muzeja

1172

ratnici

U centralnom prostoru dvorane, bit će izložena umjetnička instalacija Izabele Peculić koja simbolizira Hrvatsku a sastoji se od staklene kutje ispunjene zlatnim umjetnim pijeskom i dugmadi s hrvatskih odora. U drugom dijelu prostorije Anamarija Reljac predstavit će svoj rad – 3 D Komandosa kojeg je realizirala od različitih začina: papra, brašna, kurkume, ružmarina, peršina…

Sandy Uran predstavit će se s performansom u kojem će sudjelovati veterani Domovinskog rata i članovi »Boksačkog kluba Ajkula« te mlada skupina Capoeire koju čine Dejan Čizmadija, Zana Petrović i Severina Popov. Akteri performansa bit će odjeveni u crne majice koje je oslikala autorica performansa.

Kraj performansa obilježit će minuta šutnje u čast svim poginulim sudionicima Domovinskog rata i pjesma Frana Mažuranića »Oni« koju će recitirati glumica Sabina Salamon, koja je i sama bila na ratištu kao pripadnik »Voda umjetnika«. Performans će snimati redatelj glazbenih spotova G.K. Zec.

Izložba “Ratne boje”

Povodom 20 obljetnice velike vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je 1995. godine oslobođen najveći dio okupiranih teritorija Republike Hrvatske, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP) priprema prigodnu izložbu naslova “Ratne boje”. Ideja o izložbi rodila se tijekom prikupljanja građe za stalni postav Domovinskog rata Primorsko-goranske županije kada je muzej ostvario suradnju s brojnim lokalnim kolekcionarima militarije i prikupljao materijal ratnih fotoreportera i snimatelja. Zahvaljujući posudbama raznih sakupljača i branitelja pribavljeno je više od 300 predmeta korištenih u Domovinskom ratu uz pomoć kojih će autori izložbe, Damir Batistić i Ivo Mileusnić, prikazati tijek događanja u Domovinskom ratu.

ratne boje

Kolekcionarske zbirke koje čine središnji dio ove izložbe muzeju su posudili kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić i Čestmir Komarek.

Na izložbi će se izlagati brojne borbene uniforme hrvatske vojske i policije, ali i pripadnika protivničke vojske. Posebno mjesto zauzimaju proizvodi riječke industrije proizvedeni za potrebe obrane Republike Hrvatske, poput uniforme Riječke industrije odjeće (RIO). Osim uniformi, izloženih u scenografski izvedenom prostoru za čiju su atraktivnost i dinamičnost zaslužni mladi dizajneri Petar Popić Mileusnić i Lara Karlavaris, izlagati će se razna vojna oprema, ratni trofeji, dijelovi neprijateljskih zrakoplova srušenih u ratu i narukavne oznake kojima su pripadnici vojnih i policijskih postrojbi iskazivali svoj ratnički identitet. Izložba se ostvaruje u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom PGŽ Rijeka.

Komentari