Ubrzo kreću radionice izrade neobičnih instrumenata, prijave u tijeku

14
Yuri Landman,; FOTO: Tom Janssen (c), preuzeto s instrumentinventors.org

Udruga Drugo more u okviru projekta Žiroskop 6. i 7.  rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach organizira treće izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave. Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične uređaje, često nastale uporabom svakodnevnih predmeta, i koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti malo drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.
 
Kao i proteklih godina, dvodnevni sajam okupit će domaće i međunarodne izlagače i njihove čudnovate uređaje. U fokusu ovogodišnjeg sajma su uradi-sam glazbeni instrumenti, a među gostima-izlagačima naći će se i Yuri Landman, ugledni nizozemski eksperimentator i izumitelj neobičnih instrumenta, na kojima su glazbu proizvodili mnogi svjetski poznati glazbenici, kao što su primjerice gitaristi benda Sonic Youth.

U danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma u Palachu će se održavati zanimljive radionice. Zagrebačka udruga Oaza pripremila je radionicu Na licu mjesta u budućnosti, na kojoj će polaznici zamišljati kako bi riječki urbani prostor mogao izgledati u bliskoj budućnosti pod utjecajem destruktivnog djelovanja čovjeka i prirodnih sila. Trodnevna radionica trajat će od 4. do 6. rujna u OKC-u Palach, od 10 do 17 sati.

Spomenuti Yuri Landman održat će dvije jednodnevne radionice koje zaljubljenici u sviranje i stvaranje glazbe nikako ne bi trebali propustiti: polaznici radionice Yuri Föhn Home (ponedjeljak 9. rujna, od 17 sati) pretvorit će stari telefon u staromodni mikrofon koji običan glas pretvara u „radijski“, dok će se na radionici Izradite vlastitu električnu kalimbu (utorak 10. rujna, od 17 sati) izrađivati električna verzija afričkog instrumenta kalimbe, poznatog kao „palčani klavir“. Izrađene uređaje, koji će se pomoću kabela moći spojiti na gitarsko pojačalo ili razglas, polaznici će smjeti zadržati.

Broj sudionika na radionicama je ograničen, a prijave s navedenim imenom, prezimenom i brojem mobitela primaju se na e-mail adresu info@drugo-more.hr. Na istu se adresu mogu javiti i oni koji žele na Sajmu 3N predstaviti neki svoj izum ili uradi-sam uređaj.

Više možete doznati na internetskoj stranici Drugog mora.

Nositelj projekta Žiroskop, u okviru kojeg se provodi ovaj događaj, je udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, udruga Filmaktiv, udruga Ri Rock i udruga Prostor plus.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Komentari