U Zagrebu otvorena 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je u Boćarskom domu u Zagrebu otvorio trinaestu Međunarodnu izložbu inovacija ARCA u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

498

“U proteklih nekoliko godina u inovativno poduzetništvo u Hrvatskoj uložili smo preko 300 milijuna kuna. Ono što je važno je da pojedinci svoje inovacije pretvaraju u tržišno korisne proizvode. Moramo ulagati u inovativnost pojedinca, ali moramo ulagati u ideje koje imaju potencijal da budu tržišno isplative”, rekao na otvorenju Maras dodavši da je u narednom razdoblju za takve inovacije iz EU fondova na raspolaganju milijardu kuna.

sajam arca 2

Na izložbi se do nedjelje s više od 200 inovacija predstavljaju inovatori, udruženja inovatora, fakulteti te inovativni poduzetnici i gospodarstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana.

sajam arca 1

Pored ministra Marasa, o važnosti poticanja inovatorstva na otvorenju izložbe govorili su i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, prorektor za inovacije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić.

sajam arca 5

U okviru otvaranja održan je Dan Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kojeg su Udruga inovatora Hrvatske i Sveučilište u Zagrebu potpisali Pismo namjere o uspostavljanju poslovne suradnje na razvijanju i komercijalizaciji inovacija, a potpisivanjem članske deklaracije Sveučilišnoj inovacijskoj mreži danas su se pridružile tvrtke Agrokor, Podravka, PIP, Citus i Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

sajam arca 4

Sutra će ondje pod motom Inovacijom do konkurentnosti biti održan i Dan inovativnih ideja, natjecanje mladih inovatora i poduzetnika, a u posebnom programu svoje će inovacije predstaviti i obrtnici iz Udruženja obrtnika grada Zagreba. Subota je namijenjena osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji će se od 10 do 16 sati moći uključiti u zanimljive radionice.

sajam arca 6

Izložba se prva tri dana može razgledati od 10 do 19 sati, a 18. listopada, zadnjeg dana održavanja kada će biti proglašene najbolje inovacije i dodijeljene nagrade zaslužnim inovatorima, do 16 sati. Sva događanja besplatna su za posjetitelje.

sajam arca 7

Međunarodna izložba inovacija ARCA odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim uglednim partnerima. Supokrovitelji izložbe su
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska gospodarska komora.

sajam arca 9

Komentari