U trećoj dobi, ali ne i otpisani: EPK organizira radionice kuhanja te samopomoći za umirovljenike

19

U sklopu programa EPK u suradnji s Maticom umirovljenika pokrenuti su događaji i edukacije za umirovljenika, čime im se omogućuje i uključivanje u društvenu zajednicu, a istodobno pomaže za svakodnevni život.

Od 11. lipnja održava se projekt „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi.” Uz pomoć stručnih volontera povećat će se mogućnosti samozbrinjavanja umirovljenika kroz medicinske radionice.

Na susretima umirovljenici će uvježbavati prevenciju padova, dobivati medicinsko savjetovanje o zdravim navikama te logopedsko-psihološku potporu. Logopedica Lara Pilepić posebno je istaknula problematiku osoba koje su preživjele moždani udar te njihovu potrebu za pomoći koju im kroz „Rispekt“ može pružiti stručni i multiperspektivni medicinski tim logopeda, fizioterapeuta i psihologa.

Dolaskom u treću dob mnogi ljudi ostanu na raspolaganje sami sebi. Posebice je teško ako prije nisu imali prilike razviti vještinu kuhanja, a nije zdravo ostati bez barem jednog pravog obroka na dan. Kako bi im se pomoglo naučiti kuhati organizirao se i projekt „Ostvari san, skuhaj si sam!“

Polaznici će svaki ponedjeljak imati priliku naučiti spremati maneštrice, jela od lisnatog povrća, jela od krumpira, jela od žitarica (palente, tjestenine ili ječma), jednostavna mesna jela, povoljna riblja jela, poneku jednostavnu slasticu (palačinke, puding…), grah i grahorice.

Uz vještine kuhanja razvit će sposobnost i prepoznavanja zdrave hrane šetnjom kroz tržnicu te planiranja pripreme hrane ovisno o budžetu i svojim potrebama.

„Projekt je način da izvučemo starije osobe iz samoizolacije te ih na jedan zabavan način naučimo kuhati jednostavne, nutritivno vrijedne i financijski pogodne obroke“, rekla je Ivančica Celevska, inicijatorica ove ideje.

Projekti se provode u sklopu “Civilne inicijative”, a u vrijednosti su od 42 tisuće kuna. Radionice se održavaju u klubu Centar Matice umirovljenika, a ograničene su na po 12 polaznika. Uz njih do kraja se godine održavaju i radionice psihološkog savjetovanja u svih deset podružnica riječke Matice umirovljenika.

Komentari