U riječkoj ribarnici uz čaroliju svjetla predstavljene Autorske bure

37
Riječka ribarnica kao kulisa Autorskih bura

U subotu, 12. listopada, Riječka ribarnica u večernjim je satima poprimila posve novu ulogu. Postala je mjestom zanimljivog performansa i kulminacija jednog neuobičajenog književnog projekta.

Šesnaest pisaca i spisateljica: Vladimir Arsenijević, Asja Bakić, Milena Benini, Dorta Jagić, Lejla Kalamujić, Damir Karakaš, Enver Krivac, Josip Novaković, Robert Perišić, Edo Popović, Olja Savičević Ivančević, Bekim Sejranović, Faruk Šehić, Tea Tulić, Nora Verde i Zoran Žmirić, proveli su mjesec dana na različitim mjestima duž kvarnerske obale te na otocima, a ti boravci rezultirali su pričama okupljenima u zbornik Autorske bure. Zbornik je nastao u sklopu programskog pravca Lungomare Art, dijela projekta Rijeka 2020.

Pod magijom svjetlima umjesto riba nude se priče
Uz čaroliju svjetla umjesto ribe nude se priče

Jedino je miris ribe u zraku prvih nekoliko minuta podsjećao posjetitelje da se nalaze u ribarnici. Ipak, nakon nekoliko minuta prilagodbe, moglo se uživati u zaista lijepom i zanimljivom prostoru obogaćenom svjetlosnim refleksijama.

Parter i loža ribarnice u funkciji umjetničkog performansa
Parter i loža ribarnice u funkciji umjetničkog performansa

Ribarnicu se ovoga puta moglo doživjeti na jedan nesvakidašnji način, koji se zaista uspješno uklopio u imidž nekad industrijskog grada koji valorizirajući svoju kulturnu baštinu teži postati uspješna prijestolnica kulture. Mnogi posjetitelji okupljeni pred ribarnicom, odlučili da se prošetati novonastalom galerijom i u potpunosti osjetiti ovaj zanimljiv performans skrojen od riječi i svjetla.

Kvarnerska mjesta kao nit inspiracije
Kvarnerska mjesta kao nit inspiracije

Okupljenima su se kratko obratile direktorica projekta Rijeka 2020, Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te gradonačelnik Vojko Obersnel koji je naglasio da će i priče iz zbornika ostati trajno naslijeđe projekta, baš poput drugih spomenika i umjetnina.

Riječa ribarnica i predstavljanje zbornika Autorske bura
Riječa ribarnica i predstavljanje zbornika Autorske bure

Posebna je zanimljivost što je priča Faruka Šehića, Katedrala od riblje krljušti, inspirirana upravo Riječkom ribarnicom.

Kilo ribe, kilo autorske priče
Kilo ribe, kilo autorske priče

Ulomke iz priča čitali su mladi riječki glumci, studentice i studenti Studija glume i medija. Svoje ulomke nisu samo čitali već zaista uživljeno interpretirali, na posebno oduševljenje publike.

Nesvakidašnja večer u Ribarnici zaključena je nastupom glazbenog sastava Marinada, nakon čega su posjetitelji pozvani i na after-party u klub Život.

 

 

Komentari