U prepunoj dvorani riječkog Art-kina održana velika premijera serije Novine

297

U riječkom Art-kinu održana je velika premijera prvih dviju epizoda treće i finalne sezone serije Novine, domaće uspješnice svjetskih razmjera, snimane u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u režiji Dalibora Matanića, prema scenariju Ivice Đikića.

Do posljednje stolice ispunjeno Art-kino potvrdilo je značaj i status najuspješnije domaće serije svih vremena, a premijernoj svečanosti u Art-kinu prisustvovali su brojni članovi filmske ekipe, među njima i mnoge Riječanke i Riječani, te velik broj uzvanika iz društvenog, kulturnog i političkog života grada Rijeke, ali i šire.

Među okupljenima u Art-kinu bili su gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić te brojni drugi kulturni djelatnici, predstavnici medija i redoviti posjetitelji Art-kina.

Autorsko-produkcijski tim serije u Rijeci okupio je redatelja Dalibora Matanića, producente Drugog plana Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu, snimatelja Danka Vučinovića te urednika serije Mislava Brumeca. Među glumcima u Art-kino su stigli Zdenko Botić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zoran Prodanović Prlja, Marina Musulin, Mirko Soldano i Jakov Vilović, a riječke snage produkcije serije Novine predstavljali su organizator produkcije Dean Lalić, location manageri Marin Lukanović i Liberta Mišan, organizatori drona Igor Crnković i Sanjin Stanić te snimatelj Hrvoje Franjić.

n2 n3

Mnogobrojne posjetitelje Art-kina uvodno je pozdravila ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković,  a okupljenima se obratio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u realizaciji serije i time učinili mnogo za prepoznatljivost grada.

Odabirom Rijeke za snimanje serije mnogima ste pokazali ovaj grad kakvim ga još nisu vidjeli, pa i mnogima od nas, koji smo rođeni ovdje. Ova je serija za promociju Rijeke napravila više od svih promidžbenih spotova, rekao je gradonačelnik izrazivši ujedno i veliko zadovoljstvo što se premijera održava točno tjedan dana prije velikog spektakla otvaranja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture kao sjajna uvertira u predstojeća kulturna zbivanja”, rekao je riječki gradonačelnik.

 

Publiku je pozdravio i redatelj serije Dalibor Matanić, ujedno sretan što je opet u Rijeci, no – kako sam kaže – i pomalo sjetan jer se radi o posljednjoj riječkoj premijeri Novina.

“Kao što ste vi meni rekli hvala, i ja vama želim reći hvala. Ne bi sve bilo tako glatko da je bio neki drugi grad, da nisu bili takvi ljudi. Ono što mogu reći za treću sezonu je da smo išli korak dalje, u neočekivanom smjeru, gdje se mnogi ne bi usudili ići, no mislim da su po toj hrabrosti Novine i poznate u svijetu. A vezano uz ovu premijeru samo mogu reći da smo mi ovdje bili četiri godine i uvijek ćete biti dio naših srca”, zaključio je Matanić pozdravljen velikim pljeskom publike.

Podsjetimo, Novine se prikazuju na najgledanijem svjetskom streaming servisu, Netflixu, čime su vizure Rijeke i Kvarnera doprle do milijuna gledatelja širom svijeta. Nakon prve sezone u kojoj su gledatelji upoznali redakciju Novina i druge u kojoj su pratili predsjedničke izbore, u trećoj, završnoj sezoni serije Novine slijedi konačan rasplet mreže korupcije, zlouporaba pravosudnog sustava i kriminala koja je zahvatila novinarstvo, politiku, državu, ali i cijelo društvo.

n1

Pored stalnih glavnih glumaca kao što su Branka Katić, Dragan Despot, Zdenko Jelčić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković i ostali, nove likove glume Daria Lorenci Flatz, Nadia Cvitanović, Krešimir Mikić i mnogi drugi. I za ovu sezonu odgovorna je ista autorsko-produkcijska ekipa: scenarist Ivica Đikić, redatelj Dalibor Matanić, snimatelj Danko Vučinović i producenti Drugog plana Miodrag Sila i Nebojša Taraba.

Emitiranje posljednje sezone serije Novine na HTV-u kreće početkom ožujka.

Komentari