U petak – Europska noć istraživača u Rijeci!

38

U petak, 27. rujna, u Tower Centru Rijeka, od 17 do 22 sata, održat će se Europska noć istraživača.
Za sve one koji ne znaju Noć istraživača je manifestacija koja se organizira kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici.

Cilj je približiti istraživače i njihov izazovan i zanimljiv posao javnosti te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači.

Noć istraživača se tradicionalno održava zadnji vikend u rujnu mjesecu, a osim u Rijeci, ove se godine istodobno održava u još tri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu i Osijeku, ali i u tristotinjak gradova u 35 zemalja širom Europe.

Riječki dio programa priprema Sveučilište u Rijeci.

Na četiri etaže bit će 22 istraživačke postaje, program se sastoji od različitih pokusa, demonstracija, simulacija, radionica i drugih sadržaja, a bit će organizirana i nagradna igra za sve posjetitelje.

Odjel za matematiku prošle je godine otkrio tajne šifriranja, a ove godine na postajama možete saznati zanimljive stvari, primjerice, kako brojne probleme iz svakodnevnog života možemo riješiti primjenjujući dio matematike koji se zove teorija grafova ili kako se prenose informacije u komunikacijskim kanalima u kojima postoji mogućnost pogreške…

Dođite 27. rujna 2019., između 17 i 22 sata u Tower Center Rijeka i prepustite se istraživanju!

Komentari