U nedjelju ne propustite najluđu utrku na svijetu, opatijsku Balinjeradu

151

Trideset i sedmi put ove će godine opatijskim ulicama „zaroštati“ balinjere, ali prvi puta kao dio službeno zaštićene manifestacije Balinjerada.
Turistička zajednica grada Opatije zaštitila je žig i ime popularnog događanja, potvrdivši tako njegovu originalnost i izvornost.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Grad Opatija, Balinjerada Opa

Glavna opatijska ulica, odnosno spust od hotela Paris do Slatine, u nedjelju 16. veljače ponovo će postati staza za „najluđu utrku na svijetu“, niz koju će se spuštati različita vozila na kugličnim ležajevima, izrađena u „kućnoj radinosti“ i čuvana za premijeru na taj „svečani“ dan.

Što su to monopatini te karići unjuli i dvojki te kakav je osjećaj na njima juriti asfaltom moći će saznati i posjetitelji, jer od 10 sati, kada počinju treninzi i prijave natjecatelja, kreće i „Taxi balinjera“ – uz stručnu pratnju iskusnih vozača, na posebno
pripremljenim vozilima, stazom Balinjerade spuštat će se svatko tko to poželi.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2018, Grad Opatija, Balinjerada Opa

Službeni dio utrke počinje u 12 sati, a uz čelnike Grada
Opatije i Turističke zajednice, prvi će se spustiti i brojni gosti ovog
jedinstvenog pusnog okupljanja. U protokolarnom spustu sudjelovat će brojne delegacije iz Hrvatske i inozemstva, među kojima će biti gradonačelnik poljskog grada Zakopane Lezsek Dorula, župan slovenskog Pirana Đenio Zatković, gradonačelnik austrijskog grada Bad Ischl Hannes Heide te gradonačelnik Novog
Vinodolskog Velimir Piškulić.

Balinjerada doista jest autohtona opatijska manifestacija,
koja se održava 37 godina bez prekida. Prva staza bila je prema mulu, no kada smo je zbog velikog interesa publike premjestili na glavnu ulicu, onda je čitavo događanje stvarno „eksplodiralo“ i postalo velika priča jer sada Balinjeradu prate tisuće i tisuće ljudi, stvarno je to „veli spektakl“. Mi smo u nju prije 37 godina krenuli spontano i ona je autentični izraz našeg domaćeg škerca i pusnega duha, zato mi je drago da je Turistička zajednica zaštitila tu našu ideju i potvrdila da je Balinjerada originalna, opatijska stvar”, kazao je „otac” Balinjerade Duško Jeličić Dule, koji će sa svojim bendom Bonaca i ove godine biti zadužen za „glazbenu podlogu“ manifestacije.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Grad Opatija, Balinjerada Opa

Balinjerada spaja najbolje tradicije karnevala – uzbuđenje i zabavu s opuštenom atmosferom i humorom, stoga ne iznenađuje da njeno održavanje redovito privlači tisuće posjetitelja u središte Opatije.
Publika dolazi posvjedočiti smionom duhu ljudi što se na neobičnim vozilima na kugličnim ležajevima hrabro natječu pokušavajući oboriti brzinske rekorde staze; ali i duhovitim maskama i karnevalskim kreacijama koje često nose i
satirične komentare na društvena zbivanja. Naime, nakon monopatina i karića, stazom prolaze „Merikanska vozila“, elaborirane putujuće konstrukcije u koje su uloženi mjeseci rada i truda kako bi predstavile svoju kreativnost, ali i izrazile stav.

Umjesto za brzinu, sudionici ove kategorije dobivaju nagrade „za
lepo videt“, a ocjenjuje ih žiri koji čine poznate novinarke Aleksandra Kućel Ilić i Kristina Tubić te opatijski profesor povijesti umjetnosti Vladimir Gudac. Uz nagrade za najbrže, ali i najsporije natjecatelje, kao i one za „Merikanska vozila“, posebno je atraktivna i nagrada za Miss Balinjerade, još jedna tradicija ovog natjecanja koja pokazuje da i nježniji spol rado sudjeluje
u ludom spustu opatijskim asfaltom.

Foto Luigi Opatija, Karneval 2017, Grad Opatija, Balinjerada Opa

Uz Duleta i Bonacu, za dobru zabavu pobrinut će se Trio Asi i Le Salpe, a program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta.
Po završetku natjecanja, stazom će proći i povorka opatijskih i liburnijskih karnevalskih skupina, nakon čega će se sva pažnja preseliti na Slatinu gdje će Opatijski kukali od 13 sati predstaviti svoju interpretaciju još jedne hrvatske tradicije – Alke. Za razliku od sinjskog izvornika, „Kukalka“ se „trči“ u moru, a natjecatelji „jašu“ – morske konjice!

Kako bi se zabava nesmetano odvijala, promet središtem grada, odnosno na potezu od skretanja za opatijski mul pa do Slatine,
bit će zatvoren od 9 do 15 sati.
Do kraja veljače, parking u Opatiji je vikendom besplatan na javnim površinama, izuzev u zonama 0a i 0b, stoga, iskoristite ovu priliku i postanite dijelom velikog finala opatijskog središnjeg karnvealskog vikenda, poručili su iz opatijske Turističke zajednice.

 

Komentari