U Muzeju grada Zagreba otvara se izložba “100 godina Ski kluba Zagreb”

52

“100 godina Ski kluba Zagreb” naziv je izložbe koja se 4. listopada 2018. godine, u 20 sati, otvara u Muzeju grada Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 20. studenog 2018. godine. Organizatori izložbe su Muzej grada Rijeke i Ski klub Zagreb.

Izložbom o 100 godina djelovanja Ski kluba Zagreb Muzej grada Zagreba odazvao se pozivu kluba da sudjeluje u obilježavanju jubileja jednog od najstarijih europskih skijaških klubova. Naime, sukladno svome poslanju da kao gradska baštinska ustanova sudjeluje u kreiranju identiteta Zagreba, muzej tematizira sve segmente života stanovnika Zagreba pa je muzejska priča o ljudima koji su svojim djelovanjem u Klubu i izvan njega bitno obilježili povijest grada bila „ponuda koja se ne može odbiti“.

Povijesnu sliku Zagreba kroz tih 100 godina oslikavali su i klupski članovi – bilo kao natjecatelji ili rekreativci, bilo kao članovi uprave ili treneri, bilo kao roditelji „cicibana“ ili, pak, kao puki zaljubljenici u „bijeli sport“ – jer nemali broj njih svojim je djelovanjem ostavio trag u kulturno-umjetničkom, znanstvenom, političko-gospodarskom i sportsko-rekreativnom životu Zagreba i Hrvatske. Moguće da neki od sudionika klupske povijesti neće biti spomenuti na izložbi zbog čega se organizatori unaprijed ispričavaju i skreću pozornost na nužnost čuvanja svakovrsnih memorabilija koje oslikavaju život u vrijeme njihove izrade ili uporabe.

Onima koji su svoje slobodno vrijeme trošili na pretraživanje obiteljskih albuma, tavana, garaža i inih spremišta, najiskrenije zahvaljuju, a posebice onima koji su dio svojih uspomena odlučili pokloniti muzeju.

Posredstvom tih „uspomena“, ali i predmeta iz fundusa muzeja, galerija, arhiva, knjižnica pa i HRT-a, muzeološka priča o Ski klubu Zagreb, čije likovno oblikovanje potpisuje „Studio Kušan“, ispričana je u tematskim cjelinama koje kronološki i kontekstualno svjedoče o sportskim događanjima u organizaciji kluba, o sudjelovanju članova kluba u natjecanjima i gradnji skijaških objekata, njihovom angažmanu u uvođenju novih tehnika skijanja na skijaškim stazama zagrebačke okolice, ali i o društveno-političkoj klimi određenog vremena. Tako se na izložbi može vidjeti tko je projektirao prvu skakaonicu na Sljemenu 1935., fotografiju sa starta prve slalomske utrke na Medvednici koju je organizirao Ski klub Zagreb 1932. godine, skijaške modne trendove tridesetih godina 20. stoljeća, ozračje sportskog života nakon Drugog svjetskog rata kada su se skijaši natjecali za „značku fiskulturnika“, ali i pokal Ivice Kostelića osvojen u natjecanju „World Ski Interkriterium“ 4. veljače 1992. godine u Vratni Ricky (Slovačka). Nakon sjajnog Ivičinog uspjeha i proglašenja pobjednika, tada se prvi put u povijesti službeno dizala hrvatska zastava i čula hrvatska himna na sportskim natjecanjima.

Razdoblje pedesetih i šezdesetih godina kluba predstavljeno je kroz sportski i društveni angažman predsjednika kluba Artura Škutelja te natjecateljski tim čije zvijezde su bili Stjepan Puhak, Davor Senci, Željko Orešković, Ratimir Škutelj. Toj generaciji pripada i Tomica Lušin. koji zajedno sa sestrom Danijelom skija za Ski klub Zagreb, a djeca su Janka Lušina, osnivača radionice koja je na zagrebačkoj Trešnjevci skije proizvodila i servisirala od 1945. do 1996. godine. I te skije dio su izložbenog postava.

Fotografijama, skijaškom odjećom i opremom te osvojenim nagradama oslikano je i recentno djelovanje kluba čiji su najtrofejniji članovi Ivica i Janica Kostelić, a njihovi skijaški uspjesi zasebna su cjelina izložbe.

Komentari