U Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjeluju i skupine iz gradova koje nose titule EPK

72

Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, kao krunu karnevalskih svečanosti na Kvarneru u 2020. godini, svojim lokalnim običajima i svojom maštovitošću obogaćuju inozemne karnevalske skupine, a posebno one iz gradova Europskih prijestolnica kulture.

U nedjelju, u praćenju Međunarodne karnevalske povorke su i one skupine koje u Rijeku dolaze iz gradova koji nose titule EPK: Galway 2020, Esch 2022, Kaunas 2022, Veszprem 2023 i Matera 2019.

Macnas iz Irske (Galway 2020) je kazališna trupa specijalizirana za spektakle i velike nastupe. Osnovani su 1986. godine, a tijekom svog rada su osvojili brojne nagrade. Macnasovi bubnjevi uzbudljivo su dinamični i čarobni, stvaraju čarobne svjetove i ljepotu koja ostavlja bez daha. U njihovom nastupu, između bijele vatre zvijezda i šapćuće šume,mogu se čuti bubnjari kako bubnjaju životom – pljeskaju i udaraju pulsom, dahom i glasom. Ova grupa u povorci se kreće pod rednim brojem 45.

Grupa KaGePe iz Luksemburga (Esch 2022) predstavlja najveći karneval u Luksemburgu. Osnovani su 1955. godine, a u Rijeku dolazi 47 članova grupe.

Grupa Kaunas 2022 (Kaunas 2022) formirala se posebno za riječki karneval, a svojim će nastupom pokušati prenijeti duh grada Kaunasa i približiti Rijeci svoju ideju Kaunasa 2022 EPK. Grupa iz Luksemburga u povorci se kreće s brojem 46.

U Rijeku iz Italije (Matera 2019) dolazi grupa sastavljana od predstavnika karnevalske mreže iz Lukanije, koja broji 45 članova. Predstavit će se karneval iz Tricaricoa, Lavella i Montescagliosa, svaki sa svojim karakterističnim maskama. Ova grupa u karnevalskoj povorci prolazi pod rednim brojem 17.

Grupa iz mađarskog Veszprema (Veszprem 2023) je nastala posebno za riječki karneval. Veszprem 2023 je objavio javni poziv temeljem kojeg je odabrao grupu koja će predstaviti njihov grad u Rijeci.
Skupina broji 45 članova, a čine je članovi lutkarskog kazališta Kaboca i Sveučilišta Panonija. Grupa tematizira svadbenu povorku koja veselo prolazi kroz grad, a koju ometaju čavke (vrsta ptice). Povorku od ptica brane naoružani čuvari.
U pratnji imaju i alegorijska kola u obliku čarobne svadbene kočije. Mađarska grupa u karnevalskoj povorci nosi broj 43.

Komentari