U Kostreni uspješno završena akcija Svijetlimo za autizam – Tisuću svijeća obasjalo kostrensku šetnicu

339

Tisuću svijeća osvijetlilo je obalni put u Žurkovu, u znak podrške osobama s poremećajem iz autističnog spektra. Bio je to završni događaj humanitarne akcije “Svijetlimo za autizam”, koju je organizirala udruga Svjetionik iz Rijeke uz podršku Općine Kostrena i Turističke zajednice Kostrena, s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku Play Attention uređaja, neophodnog za poticanje razvoja pažnje i koncentracije za osobe s teškoćama u razvoju.

kostrena2

Predsjednica udruge Svjetionik Dajana Stjepanović zahvalila je svima na pomoći i sudjelovanju u akciji.

Iako još uvijek nismo utvrdili konačan iznos prikupljenih sredstava jer je akcija još u tijeku, sa sigurnošću možemo reći da je uspjela. Prikupili smo 22 tisuće kuna za kupnju uređaja, a obzirom na odaziv ljudi, vjerujem da ćemo uspjeti prikupiti i dodatnih 6 tisuća kuna za instalaciju potrebnih programa. Posebna zahvala ide tvrtki PC iz Otočca koja nam je donirala svih 1000 svijeća za ovu akciju“.

kostrean1

Udruga »Svjetionik« pruža defektološku pomoć djeci s teškoćama u razvoju.Tretmani su besplatni i jedini trošak je članarina Udruzi.

Dajana Stjepanović zaposlena je kao defektolog u Osnovnoj školi Sv. Matej na Viškovu, a nakon završetka radnog vremena odlazi u prostore Udruge na Zametu i kao volonter nastavlja rad s djecom.

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

kostrena3

U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem je zabilježeno 1.927 slučajeva, pri čemu je, u skladu s gore navedenom procjenom prevalencije,  moguće očekivati i do 12.000 osoba s navedenim spektrom.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja. Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizirane su brojne manifestacije s ciljem senzibiliziranja javnosti na potrebu da budemo društvo jednakih šansi za sve.

Komentari