U jeku nogometne euforije sjajnim glazbenim izvedbama završen je Svjetski kongres saksofonista u Zagrebu

67

ZAGREB, 19. srpnja 2018. – Na svjetskom kongresu saksofonista, glazbenoj manifestaciji koja se održava gotovo pedeset godina, prošlog je tjedna u Zagrebu nastupilo 1.500 saksofonista iz cijelog svijeta. Tijekom pet dana kongresa održano je više od 400 koncerata na različitim lokacijama, a svoje bravurozne izvedbe Zagrebu su darovali i neka najslavnija svjetska imena glazbe i saksofona. Ovo iznimno glazbeno događanje nije ostalo nezapamćeno među slušateljima i gledateljima, koji su nošeni nogometnom euforijom, sakosfonistima uzvratili gromoglasnim aplauzima.

Tunel Grič – Raum Musik für Saxophone

I posljednji dan kongresa bio je ispunjen glazbom do posljednje minute. Uz cijelodnevne koncerte u dvoranama Muzičke akademije, Teatra &TD i Francuskog paviljona, muziciralo se na Zrinjevacu i u Crkvi Sv. Marka. U Tunelu Grič nastupila je grupa Raum-Musik für Saxophone koja je poznata po nastupima u nekonvencionalnim prostorima. Prostor tunela pokazao se tako izvanrednom lokacijom, a specifični eho izvedbama je podario dodatnu notu atraktivnsti.

Koncert zatvaranja kongresa u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog

U večernjim satima u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert koji je ujedno službeno označio završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleja, nastupili su istaknuti solisti. U provm dijelu  Nobuya Sugawa na saksofonu, uz pratnju Minako Koyanagi na klaviru i Takkako Yamaguchi na perkusijama, te potom nastup Pawela Gusnara na alto saksofonu. U drugom dijelu nastupao je naš istaknuti saksofonista Nikola Fabijanić i na kraju Otis Murphay na alto saksofonu.

Tokyo Rock ‘n’ Sax – Bundek

Vrhunac Svjetskog kongresa saksofonista zbio se na Bundeku. Pred prepunim gledalištem na pozornici su nastupali Tokyo Rock’n’Sax, bend vrhunskih saksofonista. Svojim su izvedbama rock glazbe ’70 i ’80  te ostalim kompozicijama zaraznog ritma s primjesama bita, etna, pa čak i elemenata filmske glazbe oduševili publiku. Orekstar mladih saksofonista, International Youth Saxophone Orchestra, uz solista Jana Tominića, pod ravnanjem dirigenta Juana Pedra Lune, te orkestar Sonsax dodatno su podigli ljetnu atmosferu.

Orkestar sudionika pod dirigentskom palicom Dragana Sremeca

Izvođenje omiljene «Jalta, Jalta» grandioznim nastupom saksofonista pod vodstvom Dragana Sremeca, umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista, predstavljalo je svojevrsnu zahvalu građanima Zagreba na «zelenoj livadi snova» i glazbenom svijetu u kojem su imali prilike uživati tijekom pet dana kongresa.

18. Svjetski kongres saksofonista prestižna je manifstacija u kojoj je tijekom pet dana bilo izvedeno preko četiri stotine glazbenih nastupa, radionica i koncerata na brojnim lokacijama u gradu. Nastupalo je preko 1500 vrsnih glazbenih umjetnika, a saksofon bio glavna zvijezda. Sudionici i publika imali su priliku uživati u vrhunskim izvedbama različitih glazbenih žanrova i teško da bi i u deset godina sva imena mogla svirati svoj opus pred zagrebačkom publikom. Stoga su Muzička akademija, kao orgnaizator, uz Grad Zagreb i Turističku zajednicu grada Zagreba, kao i ostale partnere koji s prepoznali značaj ove manifestacije, Zagrebu i Hrvatskoj omogućili jedinstven i neponovljiv glazbeni događaj.

Svjetski kongres saksofonista održat će za tri godine, 2021. u Japanu. Odluku je donio Međunarodni odbor Kongresa u subotu, 14. Sprnja 2018. u Zagrebu na predstavljanju kandidatura među kojima su uz budućeg organizatora bile i države, Kina i Kolumbija.

Komentari