“U jednom trenutku desi se film, bajka, magija!“

267
hnk zajc orašar balet

hnk zajc orašar balet

„Sve smo uložili u ovaj projekt i dugo smo ga priželjkivali. Uz znanje i pomoć mnogih ljudi, došlo smo do premijere unatoč činjenici da zaista nemamo veliki baletni ansambl. Kostimi su božanstveni, najljepši ikad.“ otkrila je intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković.

Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća. Veličanstvena glazba Čajkovskog donosi priču o božićnoj zemlji bajki. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo ovaj poznati balet.

Ravnatelj Baleta te ujedno koreograf i redatelj Ronald Savković najzaslužnija je osoba za ovo veliko postignuće, a svoje veliko ushićenje i emocije nije mogao sakriti niti na novinskoj konferenciji.

“Priča je pročela prije 25 godina, kada sam ja kao mali dječak nastupio u Orašaru. Ovo je bajka koja se mora ispričati svaki dan. U jednom trenutku desi se film, bajka, magija!“, otkrio je.

Za vrijeme blagdana i djeca i odrasli se jednako raduju prisustvovanju ovoj baletnoj čaroliji, za koju je princ došao iz Londona.

hnk zajc balet orašar

„Ovo je bilo izvrsno iskustvo. Radio sam s ljudima s velikim iskustvom od kojih sam mnogo naučio i koju su promijenili moju percepciju o tome kako balet treba izgledati.“ otkrio je Joseph Cane.

Za predložak baleta Čajkovski je uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, od koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim prokušanim suradnikom, koreografom Mariusom Petipaom. Ona govori o snovima, vizijama i bjegovima u dječji svijet.

„Glazba iz djela Orašar izuzetno je poznata i okružuje nas svakodnevno. Ova glazba se svira, u njoj se uživa, glazba nas potrese i živimo za tu premijeru!“ dodaje dirigent Igor Vlajnić.

Naš Orašar bavi se svijetom lutaka i njihovim čarima. Lutkama kao simbolima vječnosti, ljepote, strasti i neprocjenjivih vrijednosti. Lutkama koje nose stoljeća za sobom, ratove, sjećanja, ljubavi.

Premijera će se održati 14. prosinca, a također će biti izveden 31. prosinca te tokom siječnja.

Komentari