U Harteru na Kvarteru u epizodi: Ružićeva

29

Mjesni odbor Hartera 18. srpnja ponovno poziva na rad i druženje, na događanje “U Harteru na Kvarteru”, s ciljem predstavljanja nekih od brojnih mogućnosti za koje je prostor Hartere idealan. Prva dva događanja “U Harteru na Kvarteru”, krajem lipnja i početkom srpnja, bila su posvećena užem prostoru Hartere, a u ovoj epizodi pozornost se posvećuje Ružićevoj ulici.

Tako vas očekuje spoj s dječjim Festivalom Tobogan – aktivne ferije za djecu gdje će se raditi tiskovna ekspedicija Harterom i radionica otiskivanja. Nadalje, mala škola planinarenja kod „Planinarskog doma“ u dnu Hartere pod vodstvom PD Kamenjak, mala škola penjanja kod “Planinarskog doma” u dnu Hartere, pod vodstvom alpinističkog odsjeka PD Kamenjak (Urban Hartera Climbing Crew), akcija čišćenja Ružićeve ulice i Maraganova. U organizaciji „Kortil uživo“ nastavljaju se radovi na klupi uz Rječinu u Ružićevoj, a moći ćete se i družiti s članovima Skateboard klub Kvarnera. Održat će se i Z bičikletun na Kvarteru, critical mass bike tura. Nastavit će se radovi na samonavodnjavajućim gredicama uz Rječinu u Ružićevoj. Sušakom i područjem Hartere bit će organizirana vođenja šetnja, izrada murala u Vodovodnoj ulici, Ćakula MO Hartera i program MIKROMOZAIK uz Rječinu u Ružićevoj – projekcija eksperimentalnog filma, AV instalacija i interaktivna glazbena instalacija.

PROGRAM:

Tijekom jutra, od 10 sati, u sklopu programa dječjeg festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti za djecu u dobi od 8 do 12 godina i njihove roditelje bit će održana radionica Hartera – tiskovna ekspedicija, obiteljska ekspedicija prostorom Hartere s fokusom na predmete iz slavne prošlosti bivše tvornice papira, te radionica otiskivanja i crtanja na torbe i majice. Prijave na https://bit.ly/2ZdNrag

Planinarsko društvo Kamenjak u prostoru “Planinarskog doma”, predjelu u samom dnu Hartere gdje se nalazi i početak šetnice za Žakalj, od 10 sati za djecu i odrasle organizira dio programa iz njihove Male škole planinarenja, pa će se polaznici baviti izradom planinarskih markacija. Prijave nisu potrebne, važno je samo opremiti se dobrom planinarskom voljom!

Na istom mjestu, također od 10 sati, alpinistički odsjek PD Kamenjak (Urban Hartera Cilmbing Crew) nastavit će s Malom školom penjanja koju su u Harteri već organizirali početkom srpnja. Polaznici, kojima se preporučuju tenisice s ravnim džonom, uz asistenciju licenciranih vodiča moći će se iskušati u penjanju i spuštanju niz zid Marganova.

Renata Petani iz programa “Kortil uživo” od 16 sati volontere i volonterke poziva da joj se pridruže u čišćenju prostora uz Rječinu, na rubnom dijelu privatnog parkirališta u Ružićevoj ulici, te kasnije pomognu u oslikavanju buduće klupe koja će na tom mjestu trajno ostati. Ovaj će prostor biti glavna lokacija u danu pa će na njemu glazbu od popodneva puštati Radio Roža.

U 17 sati s platoa kod Hotela Continental kreće Z bičikletun na Kvarteru, critical mass bike tura do Hartere kojoj je cilj upozoriti na postojanje urbanih biciklista čak i u brdovitom te biciklistima prometno neprilagođenom gradu kakav je Rijeka.

Članovi Skateboard kluba Kvarner na druženje uz njihovu novoizgrađenu “skejtabilnu” klupu pozivaju kod Marganova, od 18 sati, a ponovno priređuju i izložbu fotografija u prostoru.

Od 18 sati Tranzicijska inicijativa Rijeka ljubitelje rada na zemlji i sa zemljom poziva na pomoć pri izradi samonavodnjavajuće gredice, koju će postaviti na istoj lokaciji na kojoj se oslikava klupa “Kortila uživo”; uz Rječinu, na rubnom dijelu privatnog parkirališta u Ružićevoj ulici.

U 19 sati počinje vođena šetnja “Kortila uživo” po povijesti Sušaka i Hartere. Polazak je s platoa kod Hotela Continental a završetak kod klupe uz Rječinu u Ružićevoj ulici.

U 19 sati kod klupe uz Rječinu, u Ružićevoj, započet će i Ćaklua MO Hartera, neformalni sastanak svih zainteresiranih za aktivno uključenje u projekt i unapređenje kvalitete života ovog dijela grada.

U Vodovodnoj ulici tijekom dana će se street-art umjetnici raditi na izradi velikog murala posvećenog poznatom stanovniku Vodovodne, motociklističkom asu Marijanu Kosiću.
Od 19 sati, u sklopu prijateljskog nam programa Rijeka murala, u Vodovodnoj je zakazan razgovor s umjetnicima muralistima na temu vizualne kulture u javnom prostoru i njenom utjecaju na kvalitetu života građana.

U 20 u Ružićevoj uz Rječinu počet će događaj pod nazivom MIKROMOZAIK koji uključuje premijernu projekciju eksperimentalnog kratkometražnog dokumentarca ŽAL (9’23’’) Mare Prpić, uz pratnju flautiste Lovre Mirtha, zatim audiovizualnu instalaciju u suradnji s umjetnikom OBLIK 3 te interaktivnu improvizaciju glazbenog kolektiva MGMX i prijatelja, Lovru Mirtha i Stephany Stefan. Nakon projekcije filma ŽAL uslijedit će razgovor o filmu u kojemu, uz redateljicu, sudjeluju i umjetnici prikazani u filmu: Renata Petani, Marko Zurak i Tanja Blašković.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.
Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano. U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu i Kvart za 5.

Komentari