U Harteru na Kvarteru nastavlja se ovaj vikend Uličnim sportom

11

Mjesni odbor Hartera nastavlja s aktivnostima “U Harteru na Kvarteru”, a ove subote, 4. srpnja aktivnosti su posvećene uličnom sportu. Vikend će biti obogaćen vođenom planinarskom šetnjom do Žaklja, malom radionicom urbanog penjanja, akcijom čišćenja, critical mass bike turom, rekreacijom, Malim i Velikim buvljakom, a Kortil uživo nastavlja radove na izradi klupice i SK Kvarner nastavlja s radovima i prezentacijom.

Kako će to sve izgledati, opisuju organizatori Mjesni odbor Hartera, Goethe-Institut Kroatien, PD Kamenjak, Rijeka 2020, Urbani separe, Galerija Kortil i Skateboard klub Kvarner:

Dan počinje u 10 sati vođenom planinarskom turom do Žaklja koja kreće od “Planinarskog doma” iza Marganova. Vode Silvio Kezele i Zoran Dorčić, Urban Hartera Climbing Crew iz alpinističkog odsjeka Planinarskog društva PD Kamenjak. Polaznici i polaznice trebaju ponijeti cipele/tenisice s nešto debljim džonom i očekivati da će tura trajati oko sat i pol.

Od jutra će aktivni biti i dečki iz Skateboard klub Kvarner. Ovaj vikend završavaju izradu klupice i nastavljaju sa flatom, odnosno podom. Tijekom dana skejteri će po prostoru postaviti i izložbu fotografija za koju će trebati prošetati. Osim toga imat ćete prilike probati naučiti ollie (najosnovniji skateboard trick) za koji su osigurali mekanu podlogu. Svi zainteresirani mogu doći oko 17 sati pored klupice koje izrađuju. Želite li im pomoći? Dobrodošli ste u bilo koje doba dana.

U 17 sati za urbane bicikliste ponovno se organizira vožnju od Konta do Hartere. Nazvana je “critical mass bike tura” jer vas, urbani biciklisti, želimo pozvati da zajedno s nama pokažete da nas u gradu ima!

Nakon dolaska biciklista u Harteru, oko 17:15, počinje mala škola penjanja! Dečki iz Urban Hartera Climbing Crewa postavit će smjer s terase Marganova i zainteresiranima omogućiti da iskuse tzv. abseiling – spuštanje niz zid užetom. Silvio i Zoran su licencirani vodiči, ne brinite. Pridružiti im se može svatko, bez obzira na znanje, potrebne su samo tenisice s ravnim džonom. I naravno, napomena da je riječ o aktivnosti na vlastitu odgovornost!

Od 17 sati možete se pridružiti Renati iz Kortila uživo koja nastavlja s radovima oko buduće klupe za sjedenje uz Rječinu. Renata najavljuje da će se prvo teren čistiti od korova i smeća (ponesite rukavice!) te pripremiti za postav klupe. Uslijedit će akcija prikupljanja pločica po Harteri kojima će se, dva tjedna kasnije, obložiti klupa.

U 18 sati kreću Mali i Veliki buvljak. Mali buvljak, koji posljednjih nekoliko godina uspješno organizira Urbani separe, dječji je buvljak na kojem djeca razmjenjuju ili prodaju svoje igračke, stripove i slikovnice drugoj djeci. Kako među prodavačima na Malom buvljaku postoje već pravi stručnjaci i stručnjakinje, ovom prilikom prodaji će mali podučiti odrasle.  Odrasli/Veliki pozvani su da na buvljak ponesu što god žele prodati, a mogu donijeti u Harteru. Svakako ponesite dekice na kojima ćete prodavati!

U 19 sati počinje ćakula Mjesnog odbora Hartera. Nakon sastanka, skejteri vas pozivaju na druženje na terasi gdje će biti spontano skateboard druženje uz vožnju na mini rampi. Tijekom cijelog dana i više ste no pozvani u Harteri upražnjavati neki od vama dragih uličnih sportova! Ideje: badminton, gumi-gumi, lopta za razne sportove, frizbi, školica… Organizatori napominju i da je moguć roštilj. Roštilj je osiguran, a vi ponesite ostalo.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U – Zentrum für Kunst und Urbanistik), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano.

U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci/ke, a zasad su to Galerija Kortil by Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv KOMBINAT, Pčelarska udruga “Milutin Barač”-Rijeka, Savez udruga Molekula (@Riuse centar), Tranzicijska inicijativa Rijeka, Cafe Bar Skradin, Radio Roža i Kvart za 5.

Komentari