U Bujama otvoreno reciklažno dvorište u kojemu će se zbrinjavati 48 različitih vrsta nestandardnog otpada

14

Danas je službeno priveden kraju projekt pokrenut 2017. godine i koji za cilj je imao otvaranje reciklažnog dvorišta u Bujama na lokaciji gdje se prije nalazila deponija.

S današnjim danom građani Buja i Gornje Bujštine, te Brtonigle moći će besplatno odlagati čak 48 vrsta nestandardnog otpada. Riječ je o  uljima za motorna vozila, akumulatorima, otpadu koji sadrži živu, oštrim predmetima, lijekovima, citotoksicima, bojama, deterdžentima, tonerima…

Izuzetak po pitanju besplatnog odlaganja čine tri vrste otpada za koje postoji količinsko ograničenje. Naime, građani navedenog područja moći će besplatno godišnje odložiti do 6m3 zelenog otpada, do 400kg građevniskog otpada i 200kg azbestne ploče.

Što se tiče poslovnih subjekata, njima će se naplačivati odlaganje svih vrsta otpada sukladno službenom cjeniku.

Maksimalna dnevna količina prihvata otpada za fizičke osobe iznosi 2m3 i za pravne 4m3.

Odlagalište će biti otvoreno od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, te subotom od 9 do 14 sati, dok će nedjeljom i praznikom biti zatvoreno. Što se tiče samog otvorenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Fabrizio Vižintin, član uprave 6.maja Reuf Šerbečić, direktor FZOEU Siniša Kukić i Maja Rajčić voditeljica Posredničkog tijela razine 2 pri FZOEU. Najviše detalja o cijelom projektu otkrio je gradonačelnik Vižintin:

Danas 24.09.2020. s velikim zadovoljstvom svečano otvaramo Reciklažno dvorište Grada Buje-Buie na lokaciji reciklažnog dvorišta na adresi Momjanska ulica 6 u Bujama.

          Upućujem svoj pozdrav i zahvalu svim prisutnim pozvanicima i svima onima koji su nam zaželjeli uspješan početak, ali zbog neodgodivih obaveza nisu mogli doći na naše otvaranje.

          Projekt izgradnje Reciklažnog dvorišta Grada Buje-Buie provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., referentni broj ugovora: KK.06.3.1.03.0148. 

          Ugovor je potpisan 21.02.2019. godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za razdoblje od 04.03.2019. do 04.03.2020., a naknadno smo potpisali  Dodatak Ugovora za novi rok do 04.11.2020., na što smo bili primoreni zbog pandemije uzrokovane COVIDom-19 a zbog koje smo morali zatvoriti privremeno gradilište iz nemogućnosti Izvođača da nastavi radove na siguran način za sebe i sve sudionike u gradnji te zastoja u dobavi materijala. Ovim putem se još jednom zahvaljujem za uspješan timski rad svim dionicima, kako onima u gradnji tako i svim dionicima u provedbi samog projekta i donatorima bespovratnih sredstava, koji su nam svi omogućili nastavak projekta u vrlo otežanoj situaciji i koji ste svi u konačnici omogućili uspješan završetak projekta.

          Ukupna vrijednost projekta iz ugovora je 3.381.952,00 kn od čega prihvatljivi troškovi iznose 3.283.608,82 kn, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eurospke unije iz Fonda za sufinanciranje EU projekata projekt sufinancira do 246.270,67 kn, dok ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Buje-Buie, a koji iznosi 15% svih ugovorenih troškova.     

     Za provođenje projekta ugovoreni su tvrtka IPZ iz Zagreba za projektantski nadzor (vrijednost ugovora s PDV-om: 40.000 kn) a koji su izradili i Glavni građevinski projekt; za radove građenja ugovoren je izvođač radova Pro Grad d.o.o. iz Zambratije (vrijednost ugovora s PDV-om: 3.068.109,27 kn), za nadzor nad radovima i zaštite na radu ugovorena je tvrtka Singrad d.o.o. iz Poreča (vrijednost ugovora s PDV-om: 42.500,00 kn). Za stručnu i tehničku podršku u vođenju i upravljanju projektom ugovorena je tvrtka Maxicon d.o.o. iz Zagreb (vrijednost ugovora s PDV-om: 37.500,00 kn), a za promidžbu i vidljivost te ciklus radionica ugovorena je tvrtka Libra d.o.o. iz Rijeke (vrijednost ugovora s PDV-om: 114.375,00 kn). Unutar ciklusa radionica održano je ukupno 5 radionica, kao za građane tako i za naše najmlađe, koje su uspješno odrađene uz pozitivnu suradnju svih škola na našem području (3 hrvatske srednje škole i 1 talijanska srednja škola, te 1 hrvatska i 1 taliiansku osnovnu škola) i vrtića (1 hrvatski i 1 talijanski). Putem radionica kao i putem brošura i dosptupnih informacija na web stranici Grada Buja, građani su upoznati s projektom i s namjenom reciklažnog dvorišta kao i o važnosti recikliranja i očuvanju okoliša kako bi od malih nogu naučili važnost recikliranja i očuvanja okoliša za našu i njihovu budućnost.

Po završetku svih radova, 01.rujna 2020. ishođena je Uporabna dozvola za reciklažno dvorište, nakon čega je podnesen zahtjev za upis u Očevidnik reciklažnih dvorišta te je Reciklažno dvorište Grada Buja-Buie sredinom 16. rujna 2020. upisano u očevidnik reciklažnih dvorišta pod brojem REC-13-G-3.  

Reciklažnim dvorištem upravljat će 6.Maj d.o.o. za komunalne usluge, Ulica Tribje 2, Umag, koji su kontinuirano kvalitetno surađivali s nama tijekom provedbe projekta i koji će sa svojim dugogodišnjim iskustvom kvalitetno upravljati našim Reciklažnim dvorištem. , izjavio je gradonačelnik Vižintin.

Izvor: http://nasabujstina.com/

Komentari